Ovaj čovek zna šta se dešava u svetu nafte

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 10:54

Ovaj čovek zna šta se dešava u svetu nafte

Nijedna druga industrija ne radi na vremenskim horizontima kao mi i većina naših projekata može trajati 20 godina

" ili više. Ali najvećim delom, kao industrija, upravljamo neizvesnošću – cenovnom, geološkom, tehničkom i geopolitičkom. Mi smo kao industrija neverovatno dobri u onome što radimo. Od suštinskog smo značaja za savremeni život – od toga se ne može pobeći. Odgovorni smo za ekonomski rast, već preko 150 godina i bićemo još mnogo godina", kaže u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intervjuu za kvartalni bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Pirs Rimer, generalni direktor Svetskog naftnog saveta.

Rimer, koji je na čelu ove organizacije skoro četvrt veka, zna odgovore na skoro sva pitanja vezana za industriju nafte. Dok organizacija kojom on predsedava je zastupljena u svakom regionu sveta i aktivna je u svim granama naftne industrije (istraživanje i proizvodnja, prerada, promet i dr.), svet nafte potresaju razni trendovi, procesi i globalni događaji.

Kako kaže, upravo zato je važna i budućnost nafte, koja će se određivati u Kalgariju na konferenciji koja će biti organizovana u septembru ove godine. Rimer kaže da je to važan događaj na kojem će se oblikovati pravac globalne energetike u godinama koje dolaze, kao i da se definišu realni, izvodljivi putevi ka pravičnoj i održivoj nultoj neto stopi u budućnosti i pomoći da se energetski sektor podigne na viši nivo u narednih 25 godina i nakon toga. Zato će Rimer sa saradnicima tražiti načine da se obezbedi isporuka energije, na pouzdan, pristupačan, ekološki prihvatljiv i društveno odgovoran način, da se ažuriraju najnovija tehnološka dostignuća u istraživanju i dr. segmentima, kao i najbolje prakse u ekologiji. Takođe, biće potrebno da se pronađu načini da se ispuni ono što društvo očekuje od naftne industrije".

Ovaj stručnjak imao je šta da kaže i o najaktuelnijoj temi u oblasti energije, a to su obnovljivi izvori energije: "Ograničenja u pristupu površinama i dalje predstavljaju ozbiljnu prepreku sigurnosti snabdevanja. Takva ograničenja se javljaju iz različitih razloga, kao što su nacionalizam resursa, zabrinutost za životnu sredinu, strah od investicija i geopolitički nemiri. Ove barijere moraju biti uklonjene kako bi ogromni resursi koji ostaju neiskorišćeni mogli biti od koristi svima. Kratkoročno, a posebno u Evropi, nedavni geopolitički događaji više su fokusirali razmišljanja stručnjaka na energetsku bezbednost nego na klimatske promene".

Međutim, da smatra da energetiku ne krase najviše energenti, već stručni kadrovi koji se time bave, Rimer opisuje ovako: "Ljudi su naše najveće bogatstvo i kompanije treba ohrabriti da nastave da ulažu u obuku i rade na zadržavanju ključnih veština kroz uzlazni i silazni ciklus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.