Ovaj aerodrom veći je nego niški: Gradiće se i turistički kompleks?

Izvor: B92, 14.Okt.2020, 16:09

"Ovaj aerodrom veći je nego niški": Gradiće se i turistički kompleks?

Užice -- Definisanje strateške pozicije aerodroma Ponikve je u toku, a jedna od mogućnosti je da na ovom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom.

Kako pojašnjava za Ekapiju direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, kompleks aerodroma Ponikve obuhvata oko 560 hektara zemljišta, što je površina četiri puta veća nego kompleks aerodroma u Nišu.

"Sa tolikom površinom i svojom pozicijom, aerodrom Ponikve je pogodan za formiranje velikog turističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompleksa koji će u sebi, pored ostalih sadržaja, imati i funkcionalan aerodrom", kaže Zdravković.

On napominje da ono što je prvi korak kada su Ponikve u pitanju jeste pripajanje JP Aerodrom Ponikve Aerodromima Srbije doo Niš, kao budućem operateru, pošto se to pripajanje i dalje realizuje. "Postupak je postupak i očekivanja su da se to završi u zakonski minimalnom roku od šest meseci", kaže Zdravković.

Ističe i da Aerodrom trenutno ima saglasnost za korišćenje u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, koju treba unaprediti u dozvolu za korišćenje. "Saglasnost odnosno dozvola izdaju se operateru aerodroma pošto aerodrom ispuni potrebne uslove i Aerodromi Srbije će prvenstveno raditi na tome."

Kada su u pitanju dalje investicije u ovaj aerodrom, Zdravković kaže da ulaganja u svaki pa i u Aerodrom Ponikve, Vlada Srbije će vršiti u skladu sa saobraćajnim potrebama regiona koji pokriva dati aerodrom.

"Plan je da se u skladu sa raspoloživim sredstvima i potrebama saobraćaja, radimo i na daljem razminiravanju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini do 3.000 metara", navodi.

Na pitanje da li bi aerodrom Ponikve mogao da funkcioniše sa statusom AFIS-a (Aerodromsko informisanje vazduhoplova u letu) koji pruža pilotima vazduhoplova detalje o drugom poznatom poletanju, sletanju i letu u blizini aerodroma, Zdravković odgovara:

"U ovom trenutku je na aerodromu Ponikve obezbeđen samo prihvat putnika i to "malih aviona" do 20 sedišta. U skladu sa saobraćajnim potrebama avio-tržišta Zlatiborskog okruga i zahtevima avio-kompanija, aerodrom će se opremati i za prihvat robe".

"Potrebe saobraćaja uvek prate i ostale službe, važno je da na aerodromu, u vreme njegove otvorenosti za saobraćaj, možete bezbedno opslužiti sve tipove vazduhoplova za koje je i registrovan", dodaje on.

Auto-put i podsticaj turizmu

Direktor Aerodroma Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja, te da opslužno područje aerodroma Ponikve ide i izvan granica Republike Srbije i da je kao takvo svakako veliki potencijal za dalji razvoj turizma u ovom regionu.

"Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na značajno dužem vremenskom horizontu. Investicionim planom "Srbija 2025" planira se gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će ovom aerodromu i njegovom opslužnom području otvoriti potpuno novu perspektivu u pogledu daljeg razvoja turizma", kaže za Ekapiju Zdravković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"AERODROM GRADIMO ZA BUDUĆNOST SRBIJE" U okolini Užica i veliki turistički centar? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2020

Direktor Aerodroma Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja..Definisanje strateške pozicije aerodroma Ponikve kod Užica je u toku, a jedna od mogućnosti je da na tom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom...Direktor Aerodroma...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.