"Ovaj aerodrom veći je nego niški": Gradiće se i turistički kompleks?

Definisanje strateške pozicije aerodroma Ponikve je u toku, a jedna od mogućnosti je da na ovom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2020.

14:17

Foto: Depositphotos, 3dmentat

Kako pojašnjava za Ekapiju direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, kompleks aerodroma Ponikve obuhvata oko 560 hektara zemljišta, što je površina četiri puta veća nego kompleks aerodroma u Nišu.

"Sa tolikom površinom i svojom pozicijom, aerodrom Ponikve je pogodan za formiranje velikog turističkog kompleksa koji će u sebi, pored ostalih sadržaja, imati i funkcionalan aerodrom", kaže Zdravković.

On napominje da ono što je prvi korak kada su Ponikve u pitanju jeste pripajanje JP Aerodrom Ponikve Aerodromima Srbije doo Niš, kao budućem operateru, pošto se to pripajanje i dalje realizuje. "Postupak je postupak i očekivanja su da se to završi u zakonski minimalnom roku od šest meseci", kaže Zdravković.

Ističe i da Aerodrom trenutno ima saglasnost za korišćenje u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, koju treba unaprediti u dozvolu za korišćenje. "Saglasnost odnosno dozvola izdaju se operateru aerodroma pošto aerodrom ispuni potrebne uslove i Aerodromi Srbije će prvenstveno raditi na tome."

Kada su u pitanju dalje investicije u ovaj aerodrom, Zdravković kaže da ulaganja u svaki pa i u Aerodrom Ponikve, Vlada Srbije će vršiti u skladu sa saobraćajnim potrebama regiona koji pokriva dati aerodrom.

"Plan je da se u skladu sa raspoloživim sredstvima i potrebama saobraćaja, radimo i na daljem razminiravanju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini do 3.000 metara", navodi.

Na pitanje da li bi aerodrom Ponikve mogao da funkcioniše sa statusom AFIS-a (Aerodromsko informisanje vazduhoplova u letu) koji pruža pilotima vazduhoplova detalje o drugom poznatom poletanju, sletanju i letu u blizini aerodroma, Zdravković odgovara:

"U ovom trenutku je na aerodromu Ponikve obezbeđen samo prihvat putnika i to "malih aviona" do 20 sedišta. U skladu sa saobraćajnim potrebama avio-tržišta Zlatiborskog okruga i zahtevima avio-kompanija, aerodrom će se opremati i za prihvat robe".

"Potrebe saobraćaja uvek prate i ostale službe, važno je da na aerodromu, u vreme njegove otvorenosti za saobraćaj, možete bezbedno opslužiti sve tipove vazduhoplova za koje je i registrovan", dodaje on.

Auto-put i podsticaj turizmu

Direktor Aerodroma Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja, te da opslužno područje aerodroma Ponikve ide i izvan granica Republike Srbije i da je kao takvo svakako veliki potencijal za dalji razvoj turizma u ovom regionu.

"Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na značajno dužem vremenskom horizontu. Investicionim planom "Srbija 2025" planira se gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će ovom aerodromu i njegovom opslužnom području otvoriti potpuno novu perspektivu u pogledu daljeg razvoja turizma", kaže za Ekapiju Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

21 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

14 h

Podeli: