Ovaca za šišanje uvek bilo i biće: Sve manje onih koji to rade iako je plata 1.000 evra FOTO

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 16:21

Ovaca za šišanje uvek bilo i biće: Sve manje onih koji to rade iako je plata 1.000 evra FOTO

Čačak -- Frizera za pse sve je više, ali da li ste se ikada zapitali ko danas šiša ovce?

Kad upeknu visoke temperature i njima je vrućina, ali majstora za njihove frizure sve je manje iako od ovog posla može pristojno da se zaradi dok traje sezona.

Milan Marković, iz sela Gornja Gorevnica kod Čačka jedan je od retkih majstora koji svakog maja sa ponosom oštri svoje makaze i šiša ovce po svim selima.

"Kad krenu prve vrućine, kreće i sezona šišanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaca. Svake godine one moraju da budu ošišane, kako bi im se skinuo višak vune i kako bi lakše podnele letnje žege. To se obavlja svake godine u maju i junu i za ovih deset godina koliko se bavim ovim poslom, dobio sam i svoje stalne mušterije. Tokom sezone stignem da ošišam oko 500 ovaca, ljudi zovu sa svih strana“, rekao je Milan za RINU.

Sve je manje onih koji se odlučuju za ovaj posao, a da biste zaradili oko 1.000 evra za mesec dana potrebno je da imate volju za radom, oštre makaze i laku ruku. Milan ima želju da svoje znanje prenese na druge, ali nema na koga.

„Imam stalan posao i redovnu platu, ali svaki dinar nije na odmet, pa koristim priliku i na ovaj način da zaradim. Makaze se naoštre jednom godišnje i one mogu da vam posluže tokom čitave sezone. Posao može lako da se savlada, a najteže od svega jeste da uhvatite ovcu i vežete je dok traje friziranje. Zato je posao ipak više namenjen muškarcima, nego ženama. Kad se završi jedna, odmah se prelazi na šišanje druge i sve dok se posao ne obavi“, priča Milan.

Iako tehnologija nije zaobišla ni ovaj posao, pa su neki majstori ovce počeli da šišaju električnim mašinicama, Milan kaže da to i nije najbolje rešenje.

„Plaše se električnih mašina, stvaraju im stres i ovce se tako unervoze. Dešava se da ih često i vrh mašinice „ugrize“, pa ostaju i ožiljci. Stoga je ipak najbolje raditi sa starim, proverenim makazama. Važno je da čovek bude spretan i okretan, kako bi mogao da se snađe ako dođe do nekih predviđenih situacija“, priča ovaj majstor svog zanata.

Šišati ovce možda nije toliko atraktivno kao pojedina druga zanimanja i friziranje rasnih pasa, ali ono što je najvažnije a vezano je upravo za ovaj posao jeste činjenica da ruke često možda jesu prljave, ali je obraz uvek čist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PLATA 1.000 EVRA, ALI NIKO NEĆE DA RADI Milan je jedan od retkih koji je bavi ovim zanatom i ne žali

Izvor: Blic, 25.Jun.2021, 09:44

Frizera za pse sve je više, ali da li ste se ikada zapitali ko šiša ovce? Kad upeknu visoke temperature i njima je vrućina, ali majstora za njihove frizure sve je manje iako od ovog posla može pristojno da se zaradi dok traje sezona.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.