Otpušteno 19.500, gde se nastavlja sa otkazima?

Izvor: B92, 21.Sep.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpušteno 19.500, gde se nastavlja sa otkazima?

Beograd -- U 2017. biće odlučeno gde će se nastaviti sa otpuštanjem, a gde će moći da dođe i do zapošljavanja.

To je izjavila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i dodala da je u poslednje dve godine broj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi smanjen je za ukupno 19.500.

Brnabić je objasnila da je, na osnovu razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, u 2015. broj zaposlenih smanjen za 14.500, a u 2016. za još oko 6.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da je to učinjeno na način da nije ugrožen kvalitet usluga za građane i privredu.

"Juče smo imali razgovore sa MMF-om i imaćemo još jednom u oktobru, kada dolazi misija", kazala je ministarka.

Prema njenim recima, u 2017. moraće da se promeni sistem linearnog smanjivanja, po kojem su, kako je navela, kažnjene one lokalne samouprave koje su ispoštovale odluku Vlade o racionalizaciji radnih mesta, a nagrađene one koje to nisu učinile.

"Neke jedinice lokalne samouprave ispoštovale su tu odluku i bile profesionalnije i od centralne vlasti, jer su racionalizovale upravu pre nego što je doneta odluka. Druge su imale mnogo više zaposlenih od onoga što je propisano odlukom, a mi smo 2015. odlučili da linearno smanjujemo za tri dosto u svim jedinicama. To nije trebalo da se dogodi, jer smo tako kaznili one koji su najprofesionalnije uradili svoj posao, a negde nagradili one koji nisu", objasnila je Brnabić.

Ove godine, u saradnji sa Ministarstvom finansija, biće doneta odluka koliko procentualno mora da se smanji broj zaposlenih, rekla je ministarka.

"Mi ćemo na osnovu analiza videti gde u lokalnim samoupravama može da se dopusti dodatno zapošljavanje, da dođe do maksimalnog broja, jer može da dođe do ugoržavanja usluga za građane i privredu ako nastavimo linearno smanjivanje broja zaposlenih. Tamo gde nisu poštovane odluke Vlade, tamo ćemo morati da sečemo oštrije"”, poručila je Brnabić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.