Brnabić: U državnoj upravi i lokalu 19.500 zaposlenih manje

Izvor: RTS, 21.Sep.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: U državnoj upravi i lokalu 19.500 zaposlenih manje

U poslednje dve godine broj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi smanjen je za ukupno 19.500, a u 2017. biće odlučeno gde će se nastaviti sa otpuštanjem, a gde će moći da dođe i do zapošljavanja, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.
Brnabićeva je objasnila da je, na osnovu razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, u 2015. broj zaposlenih smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za 14.500, a u 2016. za još oko 6.500 i da je to učinjeno na način da nije ugrožen kvalitet usluga za građane i privredu.

"Juče smo imali razgovore sa MMF-om i imaćemo još jednom u oktobru, kada dolazi misija", rekla je ministarka.
Prema njenim rečima, u 2017. moraće da se promeni sistem linearnog smanjivanja, po kojem su, kako je navela, kažnjene one lokalne samouprave koje su ispoštovale odluku Vlade o racionalizaciji radnih mesta, a nagrađene one koje to nisu učinile.
"Neke jedinice lokalne samouprave ispoštovale su tu odluku i bile profesionalnije i od centralne vlasti, jer su racionalizovale upravu pre nego što je doneta odluka. Druge su imale mnogo više zaposlenih od onoga što je propisano odlukom, a mi smo 2015. odlučili da linearno smanjujemo za tri dosto u svim jedinicama. To nije trebalo da se dogodi, jer smo tako kaznili one koji su najprofesionalnije uradili svoj posao, a negde nagradili one koji nisu", objasnila je Brnabić.
Ove godine, u saradnji sa Ministarstvom finansija, biće doneta odluka koliko procentualno mora da se smanji broj zaposlenih, rekla je ministarka.
"Mi ćemo na osnovu analiza videti gde u lokalnim samoupravama može da se dopusti dodatno zapošljavanje, da dođe do maksimalnog broja, jer može da dođe do ugoržavanja usluga za građane i privredu ako nastavimo linearno smanjivanje broja zaposlenih. Tamo gde nisu poštovane odluke Vlade, tamo ćemo morati da sečemo oštrije”, poručila je Brnabić.
Zajednički do rešenja za parafiskalne namete 
Ministarka Brnabić izjavila je, povodom zakonskog uređenja parafiskalnih nameta koje ubiraju opštine, da će svi biti zadovoljni ukoliko se na njima bude radilo zajednički.
"Očekujem da će otpor biti samo ukoliko svi zajedno ne radimo na tim zakonima", rekla je Brnabićeva.
Zajedničkim radoma, kako je objasnila, podrazumeva da na nacrtima zakonskih i podzakonskih akata zajedno rade ministarstva, Stalna konferencija gradova i opština, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i pojedinačne lokalne samouprave, u kom slučaju očekuje zadovoljavajuće rešenje.
"Ako im objasnimo zašto mi nešto radimo, i koji su argumenti da radimo na taj način, i čujemo da li oni imaju primedbe na to, i kakva oni rešenja predlažu, verujem da ćemo onda doći do zajednički prihvatljivog rešenja", rekla je Brnabić.
Ona je dodala da to neće biti rešenja kojima će svi biti zadovoljni, ali je podsetila da se tako došlo i do konsenzusa o trenutnum izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava kojima su, kako je rekla, nekako jednako zadovoljni i nezadovoljni i država i lokalne samouprave.
"Nadam se da će i oko ovog važnog zakona, Zakona o naknadama, biti konsenzusa, jer taj zakon treba da pojača predvidivost poslovanja u Srbiji. To će dovesti do većeg broja malih i srednjih preduzeća, time i više investitora i izvorniih prihoda za lokalne samouprave, i onda će oni sami više zarađivati za sopstveni budžet", zaključila je Brnabićeva. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Broj zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi smanjen za 19.500

Izvor: Beta, 21.Sep.2016

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je broj državnih službenika na lokalnom i centralnom nivou do sada smanjen za 19.500 ljudi, što je bolje od onoga što se očekivalo.Ona je novinarima pre sednice Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.