Organska proizvodnja velika šansa za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2011, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organska proizvodnja velika šansa za Srbiju

BEOGRAD -

Organska proizvodnja je velika šansa za Srbiju, jer je oko 65 odsto zemljišta organskog kvaliteta, zaključeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Predsednik Zadružnog saveza Beograda Velimir Radojević kazao je na skupu "Organska proizvodnja - budućnost poljoprivrede Srbije", da se trenutno, prema ne zvaničnim podacima, organska proizvodnja u Srbiji odvija svega na oko 3.000 hektara, dok ukupno obradivih površina ima 4,1 miliona hektara.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegovim rečima, Nacionalni savet za organsku proizvodnju Srbije obavezao se da se do 2014. godine organska proizvodnja u zemlji odvija na 40.000 hektara, a krajnji cilj je da je bude na više od 600.000 hektara.

Radojević je naglasio da je glavni razlog trenutno male organska proizvodnje u Srbiji: visoka cena sertifikacije organskih proizvoda, neuređeno tržište repromaterijala naročito semenske robe i sredstava zaštite, kao i nedovoljna finansijska pomoć proizvođačima i nedovoljno sazrela svest potrošača.

On je dodao da se organska proizvodnja u svetu obavlja na oko 35 milina hektara, a godišnji promet organskim proizvodima je oko 50 milijardi dolara.

"Cilj Evropske unije je da do 2020. godine zasnuje organsku proizvodnju na oko 20 odsto ukupno obradivih površina. Sve nacionalne vlade, pa i srpska, prave veoma ozbiljne i zahtevne planove za realizaciju postavljenih ciljeva u toj oblasti", kazao je Radojević.

Predsednica Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje "Serbia organika" Nada Mišković kazala je da su mali zemljišni posedi u Srbiji prosečne površine od oko 3,5 hektara, kao i tradicionalni način proizvodnje idealni za razvoj organske proizvodnje.

"Oko 65 odsto zemljišta u Srbiji koje je organskog kvaliteta samo je preduslov, neophodno je i da sama proizvodnja bude u organskom kvalitetu, kao i da bude sertifikovana", kazala je ona.

Miškovićeva je naglasila da tražnja za organskim proizvodima u svetu svake godine raste oko 20 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.