Organska proizvodnja udvostručena, ali i dalje mizerna

Izvor: B92, 23.Apr.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organska proizvodnja udvostručena, ali i dalje mizerna

Vrednost izvoza organskih proizvoda u Bosni i Hercegovini u prošloj godini udvostručila se u odnosu na 2015. godinu i iznosi četiri miliona evra.

To pokazuje Informacija o spoljnotrgovinskom poslovanju u oblasti organske proizvodnje u BiH, a koju je usvojio Savet ministara BiH na svojoj sednici.

U pitanju je sistem koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških standarda putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije i zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životne sredine, prenosi Capital.

Međutim o koliko skromnim brojkama se radi, najbolje govori podatak da je tržište organske hrane u Evropi vredno 33,5 milijarde evra i raste iz godine u godinu. Potrošnja je, pokazuju podaci, po glavi stanovnika u poslednjih deset godina udvostručena.

U informaciji koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navodi se kako je u poslednjih pet godina površina zemljišta pod organskom proizvodnjom udvostručena sa 343 hektara, koliko je bilo 2011, do 659 hektara prošle godine, ali da je to i dalje samo 0,03 odsto od ukupnog obradivog zemljišta u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.