Opština Ugljevik se nezakonito zadužila za sedam miliona KM

Izvor: Capital.ba, 06.Mar.2024, 16:40

Opština Ugljevik se nezakonito zadužila za sedam miliona KM

UGLJEVIK – Ustavni sud Republike Srpske proglasio je neustavom Odluku o kreditnom zaduženju opštine Ugljevik u iznosu od sedam miliona KM zato što je donesena bez saglasnosti Ministarstva finansija RS. FOTO: Capital.ba U obrazloženju Ustavnog suda RS navodi se da „Odluka o dugoročnom zaduženju opštine Ugljevik nije u saglasnosti sa Ustavom RS i Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, jer ne sadrži sve potrebne zakonske elemente bez kojih se zaduživanje ne može realizovati na zakonit >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << način“. „Skupština opštine Ugljevik je na sjednici održanoj 3. maja 2023. godine donijela Odluku o dugoročnom zaduženju opštine Ugljevik, a Ministarstvo finansija je dalo saglasnost na kreditno zaduženje 12. juna. Po ocjeni suda, jedinica lokalne samouprave dužna je da saglasnost Ministarstva finansija za zaduživanje pribavi prije donošenja odluke, a u roku od deset dana nakon donošenja obavezna je da odluku dostavi navedenom ministarstvu“, navodi se u obrazloženju. Imajući u vidu navedeno, kao i sadržinu osporene odluke, kaže se dalje, sud je utvrdio da odluka ne sadrži uslove otplate kredita, način osiguranja duga sa opisom kolaterala, te izjavu kojom se potvrđuje da nema dospjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa. „Ustavni sud je ustanovio da osporenom odlukom nisu uređena pitanja čije uređivanje predstavlja obavezne zakonske elemente odluke o zaduživanju, zbog čega osporena odluka nije u saglasnosti sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS. Imajući u vidu da osporena odluka nije u saglasnosti sa zakonom, a da prema Ustavu Republike Srpske propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom,  odluka nije u saglasnosti ni s Ustavom“, precizira se u odluci Ustavnog suda RS. Perić: I druge opštine se zadužuju na isti način S druge strane, načelnik Ugljevika Vasilije Perić kaže za CAPITAL da je odluka o zaduženju donesena po uzoru na druge lokalne zajednice koje su se, kako kaže, zadužile na isti način. „Iz Ministarstva finansija su tražili da prvo Skupština opštine donese odluku o zaduženju, a da potom tu odluku dostavimo ministarstvu sa zahtjevom za zaduživanje i da po dobijanju odobrenja sklopimo ugovor o kreditu sa poslovnom bankom, što smo mi i uradili“, kaže Perić. On dodaje da osporena odluka sadrži uslove otplate kredita i ostale propisane elemente, a da je umjesto izjave kojom se potvrđuje da opština nema dospjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa, dostavljena potvrda Poreske uprave RS da opština nema neizmirenih obaveza. „Ne smatram da će nastupiti neke štetne posljedice, jer nećemo dalje postupati po osporenoj odluci koju je sud proglasio neustavnom, već ćemo ići na to da otklonimo sve nedostatke koje je naveo sud i da donesemo novu odluku“, kaže Perić. CAPITAL: D. Momić Чланак Opština Ugljevik se nezakonito zadužila za sedam miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Opština Ugljevik se nezakonito zadužila za sedam miliona KM

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2024

UGLJEVIK - Ustavni sud Republike Srpske proglasio je neustavom Odluku o kreditnom zaduženju opštine Ugljevik u iznosu od sedam miliona KM zato što je donesena bez saglasnosti Ministarstva finansija RS.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.