Oprečno o mogućoj nestašici lekova

Izvor: B92, 06.Avg.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprečno o mogućoj nestašici lekova

Beograd -- Dok privatni apotekari upozoravaju da bi uskoro moglo da dođe do nestašice uvoznih lekova, nadležni kažu da nestašice nema i da je neće ni biti.

Savez privatnih apotekara Srbije upozorio je da bi u septembru moglo da dođe do nestašice lekova, kao i da pad dinara utiče na tržište lekova u Srbiji.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje tvrde da za sada nestačice nema kao ni zahteva za poskupljenje lekova.

Oni ujedno navode da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potpuno logično da uvoznici u Srbiju uvoze onoliko lekova koliko je potrebno, odnosno da ne stvaraju zalihe, zbog jačanja evra.

Svakodnevni pad dinara, osim na cene životnih namirnica, direktno se odražava i na tržište lekova u Srbiji.

Zbog toga, privatni apotekari tvrde da uvozni preparati već nestaju sa rafova u apotekama, jer uvoznici izbegavaju da nabavljaju veće količine lekova.

Predsednik Saveza privatnih apotekara Dragutin Rajevac kaže za B92 da će nestašica, ako dinar nastavi da slabi, biti još veća sredinom spetembra i početkom oktobra, kada se građani vrate sa godišnjih odmora.

"Trenutno je od ovih svakodnevnih preparata Ambul deficitaran, Febricet, Paracetamol, Baktrim tablete, ovi malo skuplji preparati – Mil gama, Tio gama, Lendormin, Lamisil krem”, navodi Rajevac.

"E sad, tu postoje i neke stvari koje su dosta problematične, jer su bile registrovane, a pored toga služile su za lečenje raka kože, recimo Efudiks koji je nestao, jer je država polako smanjivala njegovu cenu i sad smo dobili informaciju od uvoznika da njima više po toj ceni nije interesatno da ga uvoze”, rekao je on.

Nadležni tvrde da nestašice nema i da je neće biti.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović podseća da cenu lekova određuje Ministarstvo zdravlja u dogovoru sa Ministarstvom trgovine.

"Meni nije poznato da postoje nestašice lekova, naravno, uvoznici se po redovnoj proceduri obraćaju Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu trgovine sa zahtevom za povećanje cena zbog promene kursa”, kaže Vukajlovićeva.

"Logično je da promena kursa vrši pritisak na povećanje cena i logično je da Ministarstvo zdravlja takve odluke razmatra”, rekla je ona.

Svetlana Vukajlović (arhiva)

"Ja moram da napomenem da su cene koje ima Republički zavod na listi lekova u najvećem broju slučajeva mnogo niže od cena koje propisuju Ministarstvo trgovine i Ministarstvo zdravlja, a to je posledica konkurencije među samim proizvođačima, što govori o tome da prostora u toj ceni ima, u smislu da se prevaziđu do određenog nivoa i ovakav rast kursa”, kazala je Vukajlovićeva.

Na to, apotekari odgovaraju da je "bolje sprečiti nego lečiti”, odnosno da je bolje na vreme pričati o korekciji cene lekova, kako bi se izbegla nestašica.

"Ta tri Ministarstva dok se dogovore i srede, to obično prođe mesec, možda i više, tako da pacijenti koji se ne budu lečili u tom periodu - to je možda čak i čista ušteda za Fond, jer Fond na taj način kad nema nekih lekova koji idu na recept, ima uštedu, jer pacijenti se onda dovijaju – ili im rođaci to šalju iz inostranstva, ili se dovijaju i nabavljaju kako već mogu”, kaže Dragutin Rajevac.

"Treba reagovati sad, već u ovim mesecima - u avgustu napraviti neku skicu, koliko je kurs otišao, koji bi kurs odgovarao tim nekim uvoznicima koji uvoze taj lek, da bi se dogovorili i o količinama”, smatra on.

Rajevac, međutim, tvrdi da je uticaj pada dinara već vidljiv, odnosno da uvoznici izbegavaju da nabavljaju veće količine lekova.

Jelena Popović iz "Farmalogista”, jednog od največih uvoznika lekova u Srbiji, kaže za B92 da trenutno ništa nije promenjeno.

"Što se tiče našeg poslovanja, ono nije smanjeno, znači nastavlja se istim intenzitetom kao što je bilo i do sada, ali može da se desi da se nešto promeni, jer ovaj rast kursa utiče na samo poslovanje, znači na gubitak veledrogerije”, kaže Popovićeva.

"Sve zavisi od skoka kursa koji je evidentan na našem tržištu. Trebalo bi, znači, da se usklade cene sa kursom koji je trenutno važeći na tržištu”, rekla je ona.

Domaća farmaceutska indsutirja upozoravala je još pre nekoliko meseci da dnevni gubitak domaće farmaceutske industrije iznosi oko 45.000 evra zbog neusklađivanja cene lekova sa kursom evra.

Tada je predsednik Grupacije proizvođača lekova Dragomir Marisavljević objasnio da bi cena domaćih medikamenata trebalo da prati inodomicilni prosek, odnosno cene lekova u referentnim zemljama, poput Italije, Hrvatske i Slovenije, kao i kurs evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.