Opasno meso vreba iz gepeka

Izvor: Politika, 12.Mar.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasno meso vreba iz gepeka

Veterinarska inspekcija zatražila od veterinarskog fakulteta podršku za dopunu zakona i dobijanje većih ovlašćenja u radu

Tvrdnje pojedinih tabloida, da se na tržištu nalaze meso i prerađevine od oko 150.000 tona uginulih životinja, potpuno su besmislene, kaže za „Politiku” profesor higijene i tehnologije mesa dr Vlado Teodorović, dekan Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

On objašnjava da tokom uzgoja stoke ugine samo do tri odsto životinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što znači da su nemoguće pretpostavke da građani jedu ovakvo meso. Slučaj, koji se nedavno dogodio u Velikoj Plani u ugostiteljkom objektu u blizini škole „N &N Cile”, gde je inspekcija, najpre u radnji, a onda i domaćinstvu vlasnika, pronašla više od 700 kilograma sumnjivog mesa bez ikakve deklaracije, naš sagovornik smatra „drastičnim i pojedinačnim” primerom. Ali, ukoliko se utvrdi da je zaista reč o mesu mrtvih životinja počinioci bi, dodaje, morali da budu strogo kažnjeni.  

– Mnogo veći problem u Srbiji su loši zakoni. Recimo, prema Zakonu o bezbednosti hrane veterinarski inspektori imaju pravo da kontrolišu samo namirnice u registrovanim objektima, dok one koji prodaju meso iz gepeka na pijaci niko ne proverava – kaže Teodorović.

Pre dvadesetak dana Republička veterinarska inspekcija zatražila je od Fakulteta za veterinarsku medicinu mišljenje (o opasnosti koje dolaze od životinjskih leševa) i podršku za promenu zakonske regulative kako bi svoj posao kontrole namirnica mogli da rade kako treba, jer trenutno nemaju ovlašćenja za to.

Načelnica Veterinarske inspekcije Srbije Sanja Čelebićanin, uverava kupce da u legalnim trgovinama nema zdravstveno neispravnog mesa. U izjavi za naš list preporučila je građanima da „izbegavaju kupovinu mesa bez deklaracije, u okolini pijaca, sa tezgi i kartonskih kutija”, jer taj deo trgovine ne spada u nadležnost veterinarske inspekcije. I zaplena u Velikoj Plani nije bila njihov redovan posao. 

– Veterinarska inspekcija u ovom slučaju radila je na poziv MUP-a, jer ova vrsta ugostiteljskih objekata (pečenjara) nema kontrolni veterinarski broj, odnosno nije pod stalnom kontrolom veterinarske inspekcije.Reč je o krivičnom delu, jer je vlasnik radnje u objektu imao meso bez deklaracije. A to znači da nemamo podatke o životinji, njenom mestu uzgoja, identifikacionom broju, zdravstvenom statusu, niti možemo da tvrdimo kakva je bila higijena na linijama proizvodnje – rekla je Čelebićanin.  

Promet na malo, a to su ribarnice i kasapnice, potpuno je pokriven kontrolom veterinarske inspekcije i Čelebićanin odbacuje  mogućnost da se meso uginulih životinja vraća na tržište. Ona kaže da tako nešto danas nije moguće, jer Srbija već deset godina sprovodi  identifikaciju svake životinje. Uveden je centralniregistar, kontrolni veterinarski broj, a pod nadzor inspekcije stavljene su sve klanice i fabrike za proizvodnju hrane životinjskog porekla. Veterinarska inspekcija prošle godine uradila je 2.500 vanrednih kontrola, a samo u januaru zaplenjeno je i uništeno 5,5 tona mesa koje se prodavalo na mestima koja za to nisu registrovana.

Milan Baltić, šef katedre za higijenu i tehnologiju namirnica Fakulteta za veterinarsku medicinu kaže da je trgovina mesom mrtvih životinja teško krivično delo i da se do sada posle 40 godina rada nije susreo sa ovakvim primerima. Postoji strogo pravilo da se od trenutka klanja u narednih pola sata moraju izvaditi iznutrice iz životinje. Zabranjeno je klati bolesne životinje. Takvo meso može biti zaraženo trihinelom, salmonelom i puno antibiotika. Suvišno je uopšte govoriti o posledicama upotrebe ovog mesa, kaže Baltić.

J. Antelj, I. Albunović

-------------------------------------------------------------------------------------------

Glamočić najavio izmenu zakona

Hrana koja se nalazi u prometu u Srbiji zdravstveno je bezbedna, izjavio je juče, povodom nedavnog slučaja otkrivanja veće količine mesa bez deklaracije u Velikoj Plani, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić i najavio da će po formiranju nove vlade doći do promene zakonske regulative na tom planu. Upitan o problemu koji je pre nekoliko dana bio u Velikoj PlaniGlamočić je rekao, da ima propusta, ali da situacija nije ni približno takva kako se pominje u medijima. „Da je tako, mi bismo svi bili mrtvi. To nije nastalo danas, već se provlači desetinama godina, o tome moraju voditi računa odgovorni u lancu ishrane, jer oni proizvode hranu, i ne može sve da se prebaci na Ministarstvo poljoprivrede”, poručio je Glamočić.

Glamočić je rekao, da je hrana uginulih životinja često završavala na deponijama, ali i na stočnim grobljima i da problem nije rešen na uspešan način. „Mi smo napravili plan, kako to da saniramo, očigledno da to ne odgovara mnogima u lancu, ali istrajaćemo u tome. Nemojte očekivati da će situacija biti rešena za jedan dan, jer problem nije nastao za jedan dan, već godinama unazad”, dodao je on.

Tanjug

objavljeno: 12.03.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.