Olakšana trgovina voćem i povrćem u regionu

Izvor: B92, 25.Feb.2020, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olakšana trgovina voćem i povrćem u regionu

Tivat -- Zajednički komitet CEFTA doneo je danas u Tivtu odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u CEFTA regionu.

Pomoćnica ministra za trgovinu Srbije Olivera Jocić je rekla da je Srbija i na tom primeru, uprkos taksama Prištine na srpsku robu na Kosovu, pokazala da veruje u slobodnu trgovinu i uklanjanje svih barijera.

"Danas smo sa velikim zadvooljstvom usvojili odluku o olakšanju trgovine voćem i povrćem u regionu CEFTA, što je jedan dodatni instrument >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz Protokol 5 o olakšanju trgovine koji je Srbija već usvojila i ratifikovala", rekla je Jocićeva Tanjugu.

Kaže da je zajednički komitet CEFTA doneo tu odluku bez obzira na ove okolnosti u vezi sa kosovskim taksama od 100 odsto na srpsku robu koje privremene institucije u Prištini primenjuju od novembra 2018.

"Srbija je pokazala da veruje u uklanjanje svih barijera i da želi da podrži privredni rast ne samo sopstvenih privrednika već i privrednika celog regiona. U tom smislu smo pristupili usvajanju ove odluke koja treba da olakša trgovinu, uvoz-izvoz i tranzit voća i povrća", navela je Jocićeva.

Inače, Srbija je, ističe Jocićeva, prva CEFTA strana koja je usvojila i ratifikovala dodatni Protokol 6 o liberalizaciji trgovine uslugama.

"To je novi pravni instrument koji je Skupština Srbije kroz zakon potvrdila prošle nedelje. Time se otvara prostor da idemo na liberalizaciju trgovine usluga, što stvara i nove uslove za rast privrede", naglasila je Jocićeva.

Hamdo Tinjak iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa podsetio je da BiH ove godine predsedava CEFTA i da je 2020. godina dobro krenula pošto je danas na posebnom zajedničkom komitetu CEFTA u Tivtu usvojena odluka za olakšavanje trgovine voćem i povrćem. Ističe da je to veoma značajna odluka za region pošto dobar deo trgovine u CEFTA regionu čini voće i povrće.

"Odluka se nastavlja na tzv. dodatni Protokol 5, koji se odnosi na liberlizaciju, to jest olakšavanje trgovine robom u regionu. I jedna deo robe smo ovom odluku pokrili. To znači da ćemo olakšati privatanje dokimenata o sigurnosti prizvoda za voće i povrća koji prate ovu robu", rekao je Tinjak Tanjugu.

Dodao je da zemlje kao što su Severna Makedonija, Srbija, Alabanija i druge imaju dosta toga da ponude regionu kada je u pitanju voće i povrće.

Tinjak objašnjava da svaku odluku CEFTA mora da donese preko zajedničkog komiteta koji čine ministri ili njihovi zamenici i državni sekretari. Takođe, objašnjava da je reč o sertifikatima koji prate robu i koje su zemlje iz CEFTA međusobno priznale, tako da sada više nema potrebe da se oni dodatno proveravaju na carinama.

"Dovoljno je da takav jedan sertiikat dođe i onda više nema dodatnih provera od strane državnih u kojoj se uvozi i njenih institucija", naveo je Tinjak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.