Oglasilo se Ministarstvo: Inspekcija na terenu – u toku vanredna kontrola

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 12:42

Oglasilo se Ministarstvo: Inspekcija na terenu – u toku vanredna kontrola

Ministarstvo poljoprivrede Srbije se oglasilo povodom čipsa sa kancerogenom supstancom iz Srbije.

Kako piše u saopštenju, po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

"Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inspekcija preduzeti", pišu iz ministarstva.

Podsetimo, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Analiza uzorka obavljena je na hrvatskoj granici. Čips nije ušao na hrvatsko tržište i uništen je.

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.