Povučen proizvod sa tržišta: Sadrži kancerogenu supstancu

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 10:17

Povučen proizvod sa tržišta: Sadrži kancerogenu supstancu

U prehrambenom proizvodu iz Srbije utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida.

Kako su potvrdili u evropskom sistemu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, visok nivo akrilamida utvrđen je u čipsu s ukusom paprike koji je proizveden u Srbiji, piše portal Danica.hr.

Analiza uzorka obavljena je na hrvatskoj granici, a portal prenosi da je uništen.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se tiče Hrvatske i Srbije.

Akrilamid se, inače, najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može naći u hlebu, prženim krompirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima, kafi...

Kako navode u Hrvatskoj agenciji za hranu, procenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može da poveća rizik od razvoja raka u svim starosnim grupama.

Prošle i ove godine zbog prisutnosti visokih koncentracija akrilamida u tri navrata je iz prodaje ili s granice povučen keks poreklom iz BiH.

Šta je akrilamid?

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni.

Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.

Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti.

On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čips proizveden u Srbiji sadrži kancerogenu supstancu! Tovar grickalice zaustavljen na hrvatskoj granici

Izvor: Blic, 04.Avg.2023

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.