Ofšor zona pojela 51 milijardu

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofšor zona "pojela" 51 milijardu

Beograd -- Desetine milijardi dolara je opljačkano i izneto iz Srbije posle 2000. godine kroz razne ilegalne transakcije.

Moćni domaći insajderi u Srbiji su preko ofšor firmi, na tuđe ime, kupovali bagatelno domaća preduzeća iz kojih su izvlačili sredstva i prebacivali ih u inostranstvo, navodi list.

Majkl Hadson, urednik u "Međunarodnom konzorcijumu za istraživačko novinarstvo“, izjavio je da se procenjuje da je 51 milijarda dolara nelegalno izneta iz Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Hadson je objasnio da je konzorcijum za koji radi pre dve godine poštom dobio hard disk sa dokumentima ko je pokrenuo biznis u ofšor zonama širom sveta, pre svega na Karibima, Devičanskim ostrvima, Singapuru i Kukovim ostrvima na Pacifiku.

"Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne otuđi imovinu firme i izbaci radnike na ulicu, a u Zakonu o privatizaciji je bilo mnogo pravnih praznina", rekao je Hadson.

Kupac nije bio obavezan da obelodani svoj identitet ili vlasničku strukturu svoje kompanije. Tako se u nekoliko stotina privatizacija strani kupac samo formalno pojavljivao, a u pozadini je bio domaći, moćan i blizak vlastima biznismen koji je koristio ofšor kompaniju da bi preuzeo domaće preduzeće, koje bi potom lišio imovine, prebacio je u inostranstvo, a radnici su ostajali bez posla. Zbog takve prakse, mnoga privatizovana preduzeća u Srbiji su propala.

Majkl Hadson, urednik u Međunarodnom konzorcijumu za istraživačko novinarstvo pisao je o bivšem makedonskom ministru ekonomije i kontroverznom biznismenu Žanku Čadiu i njihovoj ulozi u bankrotu srpskih firmi “Agrohem”, “Fidelinka” i “Navip” u čiji je izveštaj Radio Slobodna Evropa imao ekskluzivno uvid.

U međuvremenu je Mineco Grupa, kompanija koja se pominje u tekstu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara o lošim privatizacijama u Srbiji demantovala njihove navode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.