Srbija

Petak, 04.10.2013.

21:54

Ofšor zona "pojela" 51 milijardu

Desetine milijardi dolara je opljačkano i izneto iz Srbije posle 2000. godine kroz razne ilegalne transakcije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Default images

Moćni domaći insajderi u Srbiji su preko ofšor firmi, na tuđe ime, kupovali bagatelno domaća preduzeća iz kojih su izvlačili sredstva i prebacivali ih u inostranstvo.

Majkl Hadson, urednik u "Međunarodnom konzorcijumu za istraživačko novinarstvo“, izjavio je da se procenjuje da je 51 milijarda dolara nelegalno izneta iz Srbije.

Hadson je objasnio da je konzorcijum za koji radi pre dve godine poštom dobio hard disk sa dokumentima ko je pokrenuo biznis u ofšor zonama širom sveta, pre svega na Karibima, Devičanskim ostrvima, Singapuru i Kukovim ostrvima na Pacifiku.

"Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne otuđi imovinu firme i izbaci radnike na ulicu, a u Zakonu o privatizaciji je bilo mnogo pravnih praznina", rekao je Hadson.

Kupac nije bio obavezan da obelodani svoj identitet ili vlasničku strukturu svoje kompanije. Tako se u nekoliko stotina privatizacija strani kupac samo formalno pojavljivao, a u pozadini je bio domaći, moćan i blizak vlastima biznismen koji je koristio ofšor kompaniju da bi preuzeo domaće preduzeće, koje bi potom lišio imovine, prebacio je u inostranstvo, a radnici su ostajali bez posla.

Zbog takve prakse, mnoga privatizovana preduzeća u Srbiji su propala.

Majkl Hadson, urednik u Međunarodnom konzorcijumu za istraživačko novinarstvo pisao je o bivšem makedonskom ministru ekonomije i kontroverznom biznismenu Žanku Čadiju i njihovoj ulozi u bankrotu srpskih firmi “Agrohem”, “Fidelinka” i “Navip” u čiji je izveštaj Radio Slobodna Evropa imao ekskluzivno uvid.

U međuvremenu je Mineco Grupa, kompanija koja se pominje u tekstu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara o lošim privatizacijama u Srbiji demantovala njihove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uskoro ostajemo bez nafte?

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga.

10:07

8.6.2024.

1 d

Podeli: