Odgovoriće svi, bez obzira da li su iz SNS ili DS

Izvor: Danas, 22.Apr.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovoriće svi, bez obzira da li su iz SNS ili DS

Beograd - Moramo istražiti gde je nestalo 65 miliona evra za remont vagona Železnice Srbije. Moramo da dobijemo izveštaj o tome šta se desilo, gde je novac i ko ga je potrošio, ali moram da vas upozorim da će biti druga imena i neke druge političke partije vezane za to - rekla je juče u Skupštini Srbije Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Borislava Stefanovića da li će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << utvrđena krivica za proneveru državnog novca kroz remont vagona.

Mihajlovićeva je navela i da je izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije odmah prosleđen Ministarstvu unutrašnjih poslova, da bi se ispitali navodi o tome da li je oštećen budžet Srbije zbog nenamenskog trošenja novca za nabavku i remont vagona od 2005. do 2014. godine.

- Treba da odgovaraju svi. Da li će biti jedan ili pet iz SNS ili će biti 10 iz DS, to ćemo da vidimo - rekla je ministarka, objašnjavajući da od 2005. do 2014. ljudi iz SNS nisu bili u Železnicama Srbije i da trenutno loše stanje u ovom preduzeću nije nastalo odjednom. Ilustrujući stanje u železnicama ona je rekla da su produktivnost radne snage, lokomotiva i intenzitet saobraćaja na 30 odsto od proseka u EU, putnički saobraćaj je na 11 odsto proseka u EU, a imovina u lošem stanju sa 85 odsto lokomotiva i 65 odsto vagona starijih od 35 godina.

Ministarka je podsetila da je reformisanje Železnica Srbije počelo, a da ćemo od 1. jula imati tri preduzeća - za infrastrukturu, prevoz putnika i prevoz robe kao i holding sa ograničenim rokom postojanja od maksimum dve godine, dok će za pokretanje druge faze biti potrebno nekoliko godina.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović replicirao je da reforme ne mogu biti pokriće za malverzacijske korake, ali je i naveo da zabrinjava što se pri podeli železnica , favorizovala direkcija za infrastrukturu.

- U ostale firme radnici su raspoređivani kao po kazni. Podela se nije radila po potrebama firmi i postojećim kadrovima, već po tome ko ima jaču vezu - rekao je Stefanović, ali je ministarka odbacila te navode i istakla da su radnici raspoređivani prema pozicijama na kojima već rade.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Zorana Mihajlović: Ne razumem optužbe, izveštaj je javan

Izvor: Danas, 22.Apr.2015

Beograd - Ne želim da polemišem sa Stanislavom Pak, savetnicom predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ne razumem ni njene optužbe. Moj zadatak je da stvorim uslove da javnost dobije izveštaj i informaciju o falkonu, avionu kojim je Nikolić leteo za Vatikan. Uostalom, izveštaj su načinile ovlašćene...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.