Odbrana dinara milijardu evra

Izvor: Glas javnosti, 26.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana dinara milijardu evra

BEOGRAD - Od početka oktobra do danas Narodna banka Srbije prodala je više od pola milijarde evra kako bi stabilizovala kurs dinara, a od početka godine čak 897 miliona. I pored toga, dinar je samo tokom protekle nedelje izgubio 4,42 odsto vrednosti, a juče čak 0,8 odsto, čime je spao na najnižu vrednost u 2008. godini. Ekonomisti se slažu da centralna banka ne može da doveka veštački održava jaku domaću valutu, ali niko ne zna liniju iznad koje bi monetarna vlast bila primorana da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dozvoli da se devizni kurs formira potpuno slobodno.

Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta tako podvlači da „svakako da postoje granice“ i da kurs nije ni moguće stalno braniti, ali da za time nema ni potrebe.

- Ravnotežni kurs će se formirati na osnovu ponude i potražnje na određenom nivou, recimo iznad 100 dinara. U Srbiji će se i posle toga uvoziti koliko građani mogu da plate i tek kada više ne bude te tražnje, kada više ne bude novca za kupovinu i potražnja za devizama će se sniziti i kurs će se stabilizovati - smatra Nikolić.

KURS I DALJE PADA

Narodna banka je juče objavila indikativni kurs evra od 88,88 dinara, što je pokazatelj nastavka silaznog trenda od početka nedelje. Evro je juče vredeo 88,50 dinara i pored toga što je NBS intervenisala sa 30 miliona evra. Samo tokom ovog meseca centralna banka je prodala ukupno 232 miliona evra na međubankarskom tržištu, a u oktobru čak 269 miliona. Koliko je dinar pao pokazuje to što je 7. avgusta kurs evra iznosio samo 75,75 dinara.

Ekonomista Miladin Kovačević ima nešto drugačije mišljenje i smatra da su tvrdnje da će kurs dostići 100 dinara „besmislica“ i da je već ovaj sadašnji nivo ravnotežni. On prognozira da se će već početkom decembra smiriti kurs zbog toga što su uvoznici, koji kupuju devize da bi nabavili robu, nagomilali zalihe za zimske praznike, a istovremeno se očekuje veći priliv deviza od rođaka koji za Novu godinu dolaze u Srbiju.

Jadni mi sa ovim neznalicima na vlasti kada nam je primarni 'ekonomski instrumenat' za odrzavanja kursa "ocekivanje većeg priliv deviza od rođaka koji za Novu godinu dolaze u Srbiju "

(ha ha... kakva recenica... jedini drugi nacin da se ovo izgovori bio bi "hajde da se i mi malo ovajdimo od nasih rodjaka koju rmbaju u inostranstvu")

U potpunosti se slazem sa I. Nikolicem i nadam se da ce ovo 'drmanje' mnogima otvoriti oci o realnoj ekonomskoj situaciji u nasoj zemlji.

Kakva crna "jaka valuta" u Srbiji??? Kod nas bar polovina stanovistva nista ne radi (iako za to primaju platu)..

Da ne znamo sta se stvarno desava, po Dinkicu i Jelasicu mi odavno zivimo u Svajcarskoj - samo toga jos nismo svesni :))

Od cega/koga se "brani" dinar ---pa , vec mi je muka od te teme { nije uvoznicima koji trljaju ruke ...Zalosno je da se narodni novac iz dev rezervi koristi ZA BOGACENJE UVOZNIKA ...DOKLE , BRE??????

ps --poslao sam vam i poduze pismo

Jedno naivno pitanje: odakle ta milijarda evra? Drugo naivno pitanje: Ko ce maznuti tih milijardu evra?

ova "drzava" je do sada odbranila krajinu, kosovo, pa ce tako i dinar da "odbrani"

nbs je za dozivotnu robiju zbog izdaje zemlje, cije pare daje miskovicu ???

Baš me je iznenadio pokušaj zaustavljanja rasta evra, tako što su trošene devizne rezerve zemlje.

Ja sam u ovoj zemlji naučio da sve bude deklarativno, propišite da je evro od sutra 80 dinara, jer i tako je sve u ovoj zemlji lažno!

Nemojte da ga branite,samo prestanite da ga stampate.

Kada u sebi izgubite sve ono što je ljudsko, kada na čelu države imate poltrone i ljudske gnjide koji vas „zastupaju“ i kad faktički nemate državu i zaštitnika, počinju da rade instinkti samoodržanja. Tada je sve dozvoljeno i tada „politika“ postaje opasna po život.U toj spirali haosa sve je dozvoljeno. ....

Ubistvo političkog protivnika je način opstanka ili jedini model preuzimanja vlasti, radi opstanka. Tada je 05. Oktobar moguć svaki dan ali sa znatno brutalnijim scenarijem. Na tako nešto vlastoljubive „demokrate“ kao da su zaboravile.

Samo da ih podsetim DOSmanlije-zuticare-guzicare-EUropejce da žive u Srbiji, u zemlji gde je od 14 zadnjih predsednika, vladara, samo troje umrlo prirodnom smrću. Deset je ubijeno a jedan je tu sudbinu doživeo skoro, u nekom tuđem Haškom zatvoru. Zato nemojte previše da testirate prag tolerancije ovog napaćenog i poniženog naroda. Bar nam je poniženja bilo na pretek. Još jedno moglo bi lako da prelije čašu.

A sta ce se desiti ako NBS PRESUSI SA EVRICEM?

Da li ce mo u ROVOSKI RAT da odbranimo DINARCIC?

A sta ako u rovovima bude vode do guse , onda nista nam drugo ne ostaje nego JELASICU, Cvetkovicu i Ekonomskom Hudiniju Dinkicu , bolje receno BARONU MINHAUZENO DA ISCUPAMO USI NA TRGU MARKSA I ENGELSA , EKONOMISTA SVETSKE KLASE KOJI SU IZMISLILI KOMUNIZAM?

laky

Sta ove ustase cekaju decembar pa da dodju radnici iz inostranstva da bi mogli da pljackaju kao i uvek sigurno ce smanjiti kurs deviza da bi mogli sto jeftinije da odkupe eure i dolare kao sto u avgustu radili.Ovima zutima treba skratitikrila previse su se rasprsili...

Najbolje bi bilo da dinar zamenimo sa evrom kao crnogorci,pa se nebi morao braniti.Na ovom dinaru velike ribe zgrcu gadnu lovu a mi mali privatnici koji smo podigli kredite pijemo bensedine jel je za nas i mala oscilacija dinara krizna.

Da najbolje bi bilo da pređemo svi na evro i onda niko nikog ne treba da brani, dosta nam je onog dal da uletim il da ne uletim ma uleteću i prebismo jadnog cigu

Kakv evro? Sta vam je? Zar vi mislite da ce nasa kriminalizovana vlada to dozvoliti? Pa zar ne vidite ko sve zaradjuje na kursnim kolebanjima?

Za Srbiju jedni spas bi bio potpuna ekonomska propast i jos jedan rat (idemo opet u Bosnu i Hrvatsku, da naplatimo "dugovanja"). U tom slucaju, totalna anhilacija i okupacija Srbije kao drzave bi bio spas i za njene drzavljane a i za ostatak nesretne Evrope koja Srbiju posmatra kao gnojavu bubuljicu koja nikako da nestane! U tom slucaju ce biti potrebno ukloniti celokupni drzavni aparat i dovesti ljude koji ce se obracunati sa ostatkom kriminalnih elemenata o ovoj zemlji! Ti ljudi NE MOGU biti od domaceg porekla, vec samo uvozni elementi nemackih i americkih obavestajnih ekipa koji su se pokazali kao idealni u saniranju ovakvih problema, i to na najbrutalniji moguci nacin.

Ocajna vremena traze ocajnicke poteze. Posto su Srbi kao Srbi podlegli sistematskom Miloevicevskom zaglupljivanju, i nema te vakcine i seruma koji bih ih trgnuo iz letargije i generalne ucmalosti - neokresana bagremova motka po ledjima bi im sigurno dala "motivaciju" da se izvuku iz svojih smrdljivih jazbina i konacno nesto ucine za sebe!

Nasa privreda je sistematski unistavana poslednjih 10 godina.Radim u domacoj Elektronskoj industriji koja je na izdisaju jer se forsira uvoz svih stranih proizvoda.

Kada se slusaju nasi politicari stice se utisak da zivimo u jedinoj zemlji na svetu koju niju pogodila finansijska kriza. Ja sam 100% sigurna da ljude na vlasti i one koji su blizu vlasti i u privredi NIJE i NECE pogoditi finansijska kriza,a za obican narod koji zivi od plate postoji stara srpka uzrecica KO SE KAKO SNADJE iliti KOM OBOJCI KOM OPANCI

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet pitanja za Vladu

Izvor: Kurir, 26.Nov.2008

BEOGRAD - Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić postavio je juče Vladi Srbije pet pitanja, među kojima je koliko je novca Narodna banka Srbije potrošila čuvajući kurs dinara i u kojim bankama ga čuva. Vučić je rekao i da će SNS insistirati da se utvrdi ko je odgovoran što Srbija neće...

Nastavak na Kurir...

Novi rekordni pad dinara u odnosu na evro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2008

BEOGRAD - Dinar će danas u odnosu na evro oslabiti za 0,29 odsto, odnosno 26 para, i pasti na najniži nivo ove godine, a zvanični srednji kurs Narodne banke Srbije (NBS) biće 88,7712 dinara za evro...Srednji kurs je juče bio 88,5089 dinara za evro, a NBS je intrevenisala na međubankarskom deviznom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Smanjenje kamatnih stopa kao podrška ekonomiji

Izvor: Kurir, 26.Nov.2008

PEKING, 26. novembra 2008. (Beta-Rojters) - Kina je danas smanjila osnovnu kamatnu stopu, četvrti put od septembra, čime je ubrzala politiku monetarnih olakšica koje treba da ublaže udar svetske finansijske krize. Narodna banka Kine kaže da su troškovi jednogodišnjih pozajmica smanjeni za 1,08...

Nastavak na Kurir...

Današnja intervencija NBS 50 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2008

BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je danas da je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 50 miliona evra da bi povećala likvidnost tržišta i doprinela usklađivanju ponude i tražnje...Srpska centralna banka je u novembru, uključujući i današnju intervenciju, prodala 342 miliona evra...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uzaludno trošenje deviznih rezervi

Izvor: Politika, 26.Nov.2008

Od početka godine NBS prodala oko 900 miliona evra, a dinar i dalje pada. – Sve dosadašnje intervencije Narodne banke ne ugrožavaju adekvatan nivo deviznih rezervi ..Narodna banka Srbije je za odbranu dinara juče potrošila 50 miliona evra, a od početka godine iz deviznih rezervi i oko 900 miliona...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.