Od radnika ERS-a zatraženo da se izjasne koliko plate se odriču

Izvor: Capital.ba, 30.Mar.2020, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od radnika ERS-a zatraženo da se izjasne koliko plate se odriču

BANJALUKA – Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) i direktori zavisnih preduzeća zatražili su da se svi zaposleni u ERS izjasne da li će se i kojeg iznosa plate dobrovoljno odreći u korist Fonda solidarnosti. Svim članovima Uprave preporučuje se da dobrovoljno izdvoje 20 odsto svojih mjesečnih primanja u Fond solidarnosti, a svim rukovodiocima radnih jedinica 10 odsto. Što se tiče radnika, njima je preporučeno da svi do VI stepena stručne spreme dobrovoljno izdvoje po >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << 50 KM neto, a radnici VI i većeg stepena obrazovanja da izdvoje po 100 KM neto u Fond solidarnosti.  Navedeno izdvajanje se odnosi za mart mjesec. „Molimo Vas da prikupite izjašnjenja od svih zaposlenih u Vašoj organizacionoj cjelini i dostavite ih u pisanom obliku direktoru preduzeća u najkraćem roku“, navedno je u dopisu koji je danas poslat iz „Elektrokrajine“ svim izvršnim direktorima i radnim jedinicama. Podsjećamo, Republički štab za vanredne situacije obavijestio je javnost da se novčana pomoć za sanaciju posljedica izazvanih virusom korona može uplatiti na račune Fonda solidarnosti. Vlada Republike Srpske u petak je sugerisala svim zaposlenim u insticijama, imenovanim i postavljenim licima da se dobrovoljno i solidarno odreknu dijela primanja za mjesec mart. Rečeno je da je opredjeljenje predsjednika Vlade i ministara da izdvoje 50 odsto neto plate, te da predlažu da svi zaposleni u institucijama RS čija su neto primanja do 1.000 KM izdvoje do pet odsto, a zaposleni čija su primanja u neto iznosu  preko 1.000 KM da izdvoje do 10 odsto. Svim izabranim i postavljenim licima, rukovodećim državnim službenicima i namještenicima, te  direktorima javnih preduzeća, ustanova i fondova sugerisano je da se odreknu dijela svoje neto plate u iznosu od 20 odsto. Portal CAPITAL objavio je i da je Uprava ERS obavijestila direktore distributivnih preduzeća i sindikat da se dobrovoljni odlazak radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina zamrzava do daljnjeg. Članovima upravnih, nadzornih i odbora za  reviziju predloženo je da se odreknu  naknade koju dobijaju na osnovu članstva. I zaposlenima u gradovima i opštinama sugerisano je da se odreknu dijela plate. Od datih preporuka izuzeti su medicinski radnici u Republici Srpskoj. CAPITAL: S. Šurlan Чланак Od radnika ERS-a zatraženo da se izjasne koliko plate se odriču се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

“Neće vam to proći”: Sindikat protiv pritisaka na radnike da pune Fond solidarnosti

Izvor: Capital.ba, 31.Mar.2020, 12:02

BANJALUKA – Rukovodioci organa uprave i javnih službi nemaju pravo vršiti pritisak na radnike kako bi “bilo dobro“ da potpišu izjavu o dobrovoljnom odricanju od dijela plate za Fond solidarnosti. Posebno to pravo nemaju, moralno, sve dok se ne odreknu mnogobrojnih političkih privilegija koje...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.