Od gubitaša do lidera

Izvor: Politika, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od gubitaša do lidera

Smederevo je nekako preživelo promene u železari koja je oduvek hranila najveći broj građana, a fabrika je nakon četiri godine doživela potpuni preokret

Smederevo – Prodajom nekadašnjeg Sartida, 12. septembra 2004. godine, država je konačno skinula sa svojih "jasli" višegodišnjeg gubitaša sa preko devet hiljada radnika, malom proizvodnjom i velikim dugovima. Koncern je, uključujući i pogone u Šapcu i Kučevu, tada prodat iz stečaja za oko 23 miliona dolara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a tom brojkom se i danas licitira, jer niko zvanično nije potvrdio iznos iz kupoprodajnog ugovora. Novi vlasnici su se obavezali da tri godine neće otpustiti nijednog radnika, da će u prvih pet godina u fabriku investirati 150 miliona dolara, da će pružiti podršku lokalnoj zajednici kroz projekte vredne pet miliona dolara u prve tri godine, kao i da će u Centar za ekonomski razvoj u Beogradu uložiti milion i po dolara s ciljem privlačenja stranih investitora u Srbiju.

Odmah po isteku propisanog roka, realizovan je program rešavanja viška zaposlenih i za godinu dana iz pogona u Smederevu, Šapcu i Kučevu otišlo je 1.850 radnika, uz otpremnine između 170 i 350 evra po godini staža. Viškom je proglašeno 2.100 zaposlenih, ali je njih 250 rešilo da ostane u fabrici i da se prekvalifikuje za posao u proizvodnji. Ovaj proces bio je bolan za veliki broj smederevskih porodica, kao i za grad koji je u kratkom periodu postao "stecište" nezaposlenih. Otpremnine, iako najveće u Srbiji, nisu svima bile dovoljne za početak nekog biznisa kojim bi se premostio period do odlaska u penziju, niti za ulaganje u nekretnine koje su u smederevskom kraju prilično skupe.

Ipak, Smederevo je nekako preživelo dugo očekivane promene u železari koja je oduvek hranila najveći broj građana, a fabrika je nakon četiri godine doživela potpuni preokret. Od gubitaša, železara je postala jedan od lidera u proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i profitabilnog belog lima u regionu, a 2005. godine kompanija "Ju-Es stil Srbija" dobila je nagradu "Najbolji izvoznik godine" koju dodeljuje Srpska agencija za strana ulaganja i promociju izvoza. Ovu kompaniju je i prošle godine magazin "Ekonomist" u brošuri "TOP 300 izvoznika" proglasio najboljim izvoznikom u 2006. godini.

Proizvodnja u "Ju-Es stilu Srbija" stalno raste, a visokokvalitetni proizvodi otpremaju se u gotovo 80 zemalja sveta. Projektovani kapacitet proizvodnje iznosi 2,2 miliona tona, a proizvodnjom od 1,8 tona u prošloj godini fabrika je sve bliže zacrtanom cilju. Ovom napretku svakako su doprinele kapitalne investicije u pogone, proizvodnju i ljudske resurse. Već u prvoj godini po kupovini železare novi vlasnici uložili su 3,2 miliona dolara u obnavljanje i pokretanje K-3 konvertera za proizvodnju čelika koji je više od trinaest godina bio van upotrebe. U kupovinu tenzione ravnalice, koja je povećala proizvodnju i kvalitet belog lima u šabačkoj fabrici, uloženo je 2,3 miliona dolara, a 10,5 miliona investirano je u program elektronskog sistema za upravljanje Hladnom valjaonicom u Smederevu.

Nakon 18 godina neaktivnosti, u junu 2005. godine puštena je u rad Visoka peć 1 u smederevskoj železari, a u to je uloženo čak 38 miliona dolara.

Modernizacija i rekonstrukcija Visoke peći 2 u Smederevu počinje već idućeg meseca i trajaće do kraja godine, što će ujedno biti najvažniji i najveći projekat u 2007. godini.

Plate zaposlenih u "Ju-Es stilu" su poslovna tajna, ali se stiče utisak da radnici koji su ostali u fabrici svoje plate moraju da zarade u pravom smislu te reči, no i da one odskaču od smederevskog proseka.

Po rečima nadležnih u kompaniji, veliki napori ulažu se u poboljšanje bezbednosti na radu i zaštiti životne sredine. Međutim, iako je krajem prošle godine fabrika dobila zvaničan sertifikat Sistema upravljanja zaštitom životne sredine, nezvanično, još uvek nije beznačajna emisija štetnih gasova, naročito u okolnim selima Radincu, Ralji i Vranovu, čiji žitelji godinama ukazuju na posledice i bore se za zaštitu zdravlja svog potomstva.

U kompaniji "Ju-Es stil" kažu da je njihovo trajno opredeljenje da pomažu zdravstvu, sportu, kulturi, školstvu i socijalnim i humanitarnim organizacijama u lokalnim zajednicama gde posluju pogoni ove fabrike, a u prilog tome govore brojne donacije u poslednje četiri godine.

O. Milošević

[objavljeno: 17.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.