Od danas konačno NE RADIMO za državu, već samo za sebe! Evo šta će to značiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 17:31

Od danas konačno NE RADIMO za državu, već samo za sebe! Evo šta će to značiti

Računa se za svaku godinu posebno

U Srbiji je danas nastupio "Dan poreske slobode", dan koji u svetu znači da zaposleni i poslodavci više ne rade za izmirivanje poreskih obaveza prema državi, već su počeli da zarađuju za sebe i svoju porodicu.

Do danas smo radili da bismo platili sve poreze i doprinose - porez na dohodak, socijalne doprinose za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, PDV i akcize pri kupovini proizvoda, porez na imovinu za kuće i stanove u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojima živimo, kao i razne druge manje poreze, takse i naknade - navodi se u saopštenju Libertarijanskog kluba (Libek).

Dan poreske slobode, kakao se objašnjava, računa se u odnosu na nivo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP). Ova vrednost pomnoži se sa brojem dana u kalendarskoj godini i po potrebi zaokruži na najbliži dan.

Računa se za svaku državu i svaku godinu posebno, a ove godine to je u Srbiji 15. jun. Tim pvodom Libek je lansirao platformu "Moj porez za 2020. godinu", koju su na onlajn konferenciji predstavili programski direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka, Mihailo Gajić, i zamenica glavnog i odgovornog urednika Talasa, Lana Avakumović.

Preko platforme Moj porez, odgovarajući na nekoliko pitanja o svojim primanjima i potrošačkim navikama, svako može da izračuna koji je njegov lični Dan poreske slobode 2020. godine i koliko godišnje plaća poreza.

Pored toga, na toj platformi može da se sazna i koje sve poreze neko plaća, ali i kako država troši novac poreskih obveznika.

Libek se zalaže za smanjenje poreza i reformu fiskalne politike, ali napominje da to nije moguće uraditi preko noći.

- Kako bi došlo do promena, neophodno je izgraditi kapacitete Poreske uprave. Da bi jedna privreda napredovala, prvo je potrebno da se rastereti time što bi se smanjili porezi i doprinosi na rad. U tom slučaju preduzetnici, bi više uštedeli, pa bi samim tim mogli više da investiraju. Zapošljavanje bi bilo jeftinije, a plate bi bile veće. Samim tim, porastao bi životni standard građana Srbije - ističu iz Libeka.

"Je l' se tako ZARAĐUJE HLEB u Nemačkoj?" Hit video sa društvenih mreža pokazuje koliko su Balkanci zapravo SNALAŽLJIVI

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.