Od DANAS su skuplje cigarete

Izvor: Blic, 26.Dec.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od DANAS su skuplje cigarete

Cigarete niške fabrike duvana Filip Moris od danas su skuplje za 10 dinara po paklici, a nove cene su posledica usklađivanja akciza po novom kalendaru, koji će važiti od januara 2017. godine.

Odluka o poskupljenju cigareta iz niške fabrike već je objavljena u "Služžbenom glasniku", a zbog usklađivanja specifičnih akciza, poskupeo je i "pal mal" proizvodača Britišš ameriken tobako. Očekuje sa da će od Nove godine i ostali proizvođači cigareta podići cene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ministarka državne uprave i lokalne samouoprave Ana Brnabić je ranije najavila da će akcize na cigarete uskoro biti povećane za 2,28 dinara i da će po pakli cigareta iznositi 64 dinara.

Povećanja su predvidjena predlogom izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji predvidja da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar.

Cilj je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih.

Skupština bi do kraja meseca trebalo da izglasa ovaj zakon koji predvidja postepeno povećanje akciza, kako bi se u prihvatljivom vremenskom roku dostigao minimalan nivo oporezivanja akcizom koji u EU iznosi 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 54 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.