Izvor: Blic, 11.Avg.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 2002. godine raskinuto 23 odsto ugovora o privatizaciji

U Srbiji je od 2002. godine do sada raskinuto 424 ugovora o privatizaciji, što je oko 23 odsto od ukupnog broja preduzeća prodatih na tenderima i aukcijama, objavila je Agencija za privatizaciju Srbije.

Prema podacima o privatizaciji dostavljenim agenciji Beta, na tenderima je prodato 108 preduzeća, a zbog neispunjavanja obaveza ugovori su raskinuti sa 21 kupcem. Od ukupno 1.717 preduzeća prodatih na aukcijama, poništene su privatizacije 403 firme.

Najčešći razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raskida ugovora je neispunjavanje ugovorenih obaveza koje se odnose na investiranje i poštovanje socijalnog programa, zatim prestanak proizvodnje, neisplaćivanje kupoprodajne cene i prodaju imovine firme.

Agencija za privatizaciju je navela da je na Beogradskoj berzi prodata imovina 134 preduzeća u kojima je prethodno raskinut ugovor o privatizaciji, čime je ostvaren prihod od 60,4 miliona evra.

Ukupni prihodi od privatizacije preduzeća na tenderima iznosili su 1,2 milijarde evra, a raskinuti su ugovori vredni 472 miliona evra,

Prihod od preduzeća prodatih na aukcijama iznosio je 1,1 milijardu evra, a raskinuti su ugovori o privatizaciji ukupne vrednosti 286,6 miliona evra, naveli su u Agenciji za privatizaciju.

Kako se dodaje, preko berze je privatizovano 545 akcionarskih društava i još 813 prethodno privatizovanih kompanija.

Ukupno je u Srbiji, preko tendera, aukcija i prodaje akcija na berzi, privatizovano 2.504 preduzeća za 2,9 milijardi evra, navela je Agencija za privatizaciju Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.