Cvetković: Odlučno protiv monopola

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 27.Okt.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Odlučno protiv monopola

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković najavio je ukidanje poreza na mobilnu telefoniju od 10 odsto i nagovestio ukidanje monopola na železnici.

Vlada Srbije će, kako je dodao, liberalizovati tržište naftnih derivata od 1. januara sledeće godine i carinske stope u skladu sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

On je tokom predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC) istakao da će se Vlada Srbije boriti protiv monopola i stvaraće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predvidljive uslove za poslovanje privrede i investitora u Srbiji.

Cvetković je kazao da orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji podrazumeva uvođenje evropskih standarda i da privrednici mogu da očekuju stabilnu poslovnu klimu.

Premijer je podsetio da je u fiksnoj telefoniji ukinit monopol, ali da se efekti još ne vide jer se, kako je rekao, prolazi kroz dečije bolesti.

Premijer je najavio i ukidanje poreza na mobilnu telefoniju koji trenutno iznosi 10 odsto, mada nije odredio tačan datum kada će se to desiti, a uz to nagovestio je liberalizaciju tržišta nafte početkom sledeće godine i uvođenje privatnih operatera na železnicama u Srbiji.

Predugi sporovi

Jonsen je ukazao da je neophodno obezbediti predvidljivost uslova poslovanja, odnosno da preduzeća moraju da znaju da će porezi ostati isti u određenom periodu. Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban zakon o izvršenju sudskih postupaka jer predugi sporovi operećuju ekonomiju.

Cvetković je pozvao strane investitore da budu svojevrsni ambasadori naše zemlje u propagiranju povoljnih uslova za ulaganja, a sve primedbe koje budu imali da saopšte Vladi Srbije.

Predsednik Saveta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen je kazao da je neophodno da Srbija nastavi strukturne reforme, da poboljša primenu zakona i održi fiskalnu disciplinu.

Jonsen je kazao da je Srbija, prema oceni stranih preduzeća, kroz krizu prošla bolje nego ostale zemlje regiona.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da će Evropska komisija pratiti sprovođenje zakona jer bez vladavine prava nema ni dobrog funkcionisanja tržišta.

Dežer je rekao da će primena zakona biti u fokusu upitnika koji će Evropska komisija dostaviti Srbiji i na osnovu kojeg će utvrditi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Dežer je kazao da je važno i da se u narednom periodu osigura funkcionisanje regulatornih tela i nastavi reforma pravosudja da bi se obezbedili efikasnost i brzina sudske procedure.

Šef delegacije EU je podsetio da će EK u novembru objaviti godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evropske integracije i dodao da taj izveštaj može da posluži Srbiji kao "mapa puta" u nastavku reformi.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: ukidanje poreza na mobilnu telefoniju i liberalizacija tržišta naftnih derivata

Izvor: Economy.rs, 27.Okt.2010

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas u Beogradu da će se Vlada boriti protiv monopola i stvarati predvidljive uslove za poslovanje privrede i investitora u Srbiji.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.