OVO JE PET NAJPLAĆENIJIH SEZONSKIH POSLOVA U SRBIJI: Zarada ide i preko 100.000, a fakultet nije potreban

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 18:50

OVO JE PET NAJPLAĆENIJIH SEZONSKIH POSLOVA U SRBIJI: Zarada ide i preko 100.000, a fakultet nije potreban

Poslovi koji su naročito traženi tokom letnje sezone mogu da donesu lepu zaradu.

Leto je stiglo i sezona je počela. Sezonski poslovi su izbor velikog broja naših građana, naročito onih mlađih. Oni su lepa prilika da se zaradi nešto više novca nego inače i stekne novo poslovno iskustvo. U Srbiji postoji veliki broj zanimanja koji mogu da se rade u periodu od maja do oktobra, a pred vama su najtraženiji i najplaćeniji poslove u ovom periodu.

Cela Evropa, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali i region se ove godine suočio sa velikim nedostatkom sezonske radne snage. Zato nije redak slučaj da se mnogi odluče za odlazak ili rad u inostranstvo, takođe vrlo su popularne i destinacije u regionu poput Hrvatske i Crne Gore.

Obično najplaćeniji sezonski poslovi u Srbiji tokom leta su: ugostiteljstvo, sezonski poslovi u poljoprivredi, branje voća, fizički poslovi, rad na građevini.

Spisak sezonskih zanimanja i plata u Srbiji:

Posao ugostitelja definitivno spada u sami vrh liste najtraženiji sezonski poslova u Srbiji. Obično ova vrsta posla se vezuje za gradske sredine. Kada je reč o ugostiteljstvu najtraženiji su: kuvari, konobari, sobarice...

Prosečna dnevnica za ovakve poslove iznosi oko 1.000 dinara, a toko sezone to bude i do 2.500 dinara ovi poslovi podrazumevaju i uzimaje bakšiša, pa često zaposleni mogu da zarade dosta više.

Neki od najčešćih sezonski poslova su i poljoprivredni poslovi. Poljoprivrednici sada najčešće traže berače voća. Najaktuelnije su obično maline. Prosečna dnevnica za ovaj posao je ove godine je dostigla 35 evra. Ovaj posao najviše je zastupljen u delovima zapadne Srbije.

Branje malina je jedan od definitivno najtraženiji poslova u poljoprivredi, ali nisu i jedini. Pored branja malina tu su i slični sezonski poslovi kao što su: branje jagoda, borovnica, šljiva i drugog voća i povraća.

Plata magacionera kreće se od 50.000 pa do 100.000 dinara. Opis posla svakako zavisi od firme za koju se radi, a uslova koje radnik treba ispuni da bi konkurisao za ovo radno mesto skoro i da nema.

Naime, prema trenutno aktivnim oglasima, diploma srednje škole je potrebna u većini slučajeva ali ima i onih poslodavaca koji je ne traže. Slično je i sa radnim iskustvom. Ono što se uglavnom traži od budućeg radnika je odgovornost u ispunjavanju zadatah ciljeva i radnih zadataka.

Među najtraženiji fizičke poslove svakako spadaju polovi na građevini. Građevinski radnicu su uvek traženi, a naročitu u toku sezone. Tokom leta najviše su to "molerski radovi", a ima i onih koji spadaju u samu gradnju.

Ovakvi psolovi spadaju u vrlo zahtevne fizičke poslove jer se često po velikim vrućinama i na otvorenom. Dnevnice se obično kreću od 2.000 do 3.000 dinara.

Za rad u proizvodnji mesečna zarada doseže do 120.000 dinara, a uslova osim diplome srednje škole i volje za vredan rad skoro da nema. Iskustvo se tek po negde traži, a vrlo često nije obavezno. Neki od zahteva poslodavca su uglavnom odgovornost i pouzdanost u radu, spremnost za timski rad i za rad u smenama.

Nedostatk radnika pogodio je i čitav region. Jadran vapi za sezonskom radnom snagom, ali kako ističu i pored svih uslova koje poslodavci nude, nema ko da radi.

Potraga za sezonskom radnom snagom i više je nego značajna u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a ceo Mediteran ove godine, kako se procenjuje mogao bi biti u problemu, kako zbog odnosa ponude i tražnje, tako i zbog visokih zarada koje poslodavcima predstavljaju problem.

Prema procenama turističkog sektora, samo u Hrvatskoj će nedostajati oko 60.000 sezonaca. A prema pisanju medija, plate će biti nikad veće. Kuvarima se nudi između 2.500 i 3.000 evra, a konobarima od 1.200 do 1.500 evra na mesečnom nivou.

Sezonski radnici uglavnom dolazi iz Indije, kao i iz zemalja bivše Jugoslavije.

- Nakon što nam se sezona završila u Beogradu, pružila mi se prilika da ovo leto odem kao pomoćnik glavnog kuvara u jedan "fine dining" restoran na dobrom glasu u elitnijem letovalištu u Crnoj Gori. Ponuđeno mi je da dođem početkom maja i da radim za platu od 2.400 evra mesečno neto, što je skoro duplo više nego što sam plaćen u Beogradu, priča za  medije momak koji već godinama odlazi na jadransko primorje tokom leta da radi.

- Ono što je evidentno je da su u poslednjih par godina, nakon pandemije, sezonske plate u Crnoj Gori i Hrvatskoj osetno više. Kako radim svake godine u 4,5 istih restorana uz dodatak ovog u kom se nalazim sada, plate koje daju kuvarima, uz smeštaj i obroke, je veća za oko četvrtinu, dodaje naš sagovornik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.