OVO JE METAL BUDUĆNOSTI Hiljadu puta je tanji od dlake i 200 puta jači od čelika (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2020, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO JE METAL BUDUĆNOSTI Hiljadu puta je tanji od dlake i 200 puta jači od čelika (VIDEO)

Zbog neverovatne snage i širokog spektra upotrebe, grafen se smatra materijalom budućnosti, potvrdili su to evropski istraživači koji se ovom tematikom bave već sedam godina.

U svojoj knjizi, tačnije detaljnom vodiču o njegovoj proizvodnji, grupa od 70 naučnika na 500 strana pokušala je da dočara na koje sve načine grafen može dovesti do revolucije u gotovo svim industrijskim granama.

Ovo istraživanje ujedno spada u grupu tri najveća naučna projekta koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << finansira Evropska unija, a u koje je uloženo više od milijardu evra.

Naime, reč je o sloju grafita, debljine jednog atoma i dužin od nekoliko mikrometara.

Zbog izuzetnih mehaničkih svojstava, tačnije velike gustoće, čvrstoće i elastičnosti, te električne provodljivosti i gotovo potpune prozirnosti ovaj kristal može se primeniti u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova, ekrana osetljivih na dodir i sunčanih članaka.

Ujedno, grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal koji je čak 200 puta jači od čelika, bolji provodnik struje i topline od ostalih materijala, a opet, milion puta tanji od dlake čvršći od metala.

Upravo su fleksibilnost i elektrovodljivost ovog materijala odlike zbog kojih bi se u budućnosti mogao koristiti u brojnim industrijama, od aeronautike, astronomije, medicine, energetike pa sve do elektronike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.