OTP najavljuje preuzimanje pet banaka

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Okt.2017, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTP najavljuje preuzimanje pet banaka

BUDIMPEŠTA - Najveći mađarski komercijalni zajmodavac OTP banka planira preuzeti najmanje pet banaka u naredne dvije godine.

Banka nastoji profitirati od vala integriranja koji je zahvatio financijsku industriju.

Kako izvještava agencija "Bloomberg", OTP banka očekuje da će, nakon akvizicija, udjel prihoda grupe ostvarenih izvan zemlje povećati na 70 posto sa sadašnjih oko 45 posto, izjavio je glavni izvršni direktor banke Sandor Csanyi u jednom intervjuu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Dok se neke europske banke muče s ispunjavanjem novih zahtjeva vezanih za adekvatnost kapitala, iz OTP-a poručuju da se već dva desetljeća spremaju da se steknu pravi uvjeti kako bi iskoristili prednosti M&A prilika.

Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitaliziranih banaka u Europi, iskoristit će milijardu dolara sredstava za proširenje nazočnosti u centralnoj i istočnoj Europi, pri čemu merka potencijalne mete od Bugarske do Bejlorusije, navodi njujorška agencija.

Planovi o novim akvizicijama dolaze nakon što je OTP banka prošle godine dogovorila kupovinu tri banke.

"U naredne dvije godine kupit ćemo najmanje pet banaka", rekao je Csanyi, ne imenujući potencijalne mete.

"Čekali smo 20 godina ovaj val bankarske konsolidacije u Europi, koji se sada napokon događa", dodao je.

Akvizicije OTP-a su doprinijele da dionice banke prošlog mjeseca dostignu desetogodišnji maksimum od 10.600 forinti (oko 34 evra). Dionice ove bankarske kuće su danas, na popodnevnom trgovanju u 14:39 časova na burzi u Budimpešti, ojačale za 1,0 posto na 9.990 forinti, dok su od početka godine u plusu za 19 posto.

Tržišna kapitalizacija od 10,6 milijardi dolara, čini OTP banku najvećom kompanijom u Mađarskoj, navodi njujorška agencija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.