Čekali smo na ovo 20 godina, kupujemo 5 banaka

Izvor: B92, 02.Okt.2017, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čekali smo na ovo 20 godina, kupujemo 5 banaka"

Najveći mađarski komercijalni zajmodavac OTP banka planira da preuzme najmanje pet banaka u naredne dve godine.

Banka nastoji da profitira od talasa integrisanja koji je zahvatio finansijsku industriju.

Kako izveštava agencija "Blumberg", OTP banka očekuje da će, nakon akvizicija, udeo prihoda grupe ostvarenih izvan zemlje povećati na 70 odsto sa sadašnjih oko 45 procenata, izjavio je glavni izvršni direktor banke Šandor Čanji u jednom intervjuu.

Dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se neke evropske banke muče sa ispunjavanjem novih zahteva vezanih za adekvatnost kapitala, iz OTP-a poručuju da se već dve decenije spremaju da se steknu pravi uslovi kako bi iskoristili prednosti M&A prilika (merdžovanja i akvizicije).

Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitalizovanih banaka u Evropi, iskoristiće milijardu dolara sredstava za proširenje svog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, pri čemu merka potencijalne mete od Bugarske do Belorusije, navodi njujorška agencija.

Planovi o novim akvizicijama dolaze nakon što je OTP banka prošle godine dogovorila kupovinu tri banke.

"U naredne dve godine kupićemo najmanje pet banaka", rekao je Čanji, ne imenujući potencijalne mete. "Čekali smo 20 godina ovaj talas bankarske konsolidacije u Evropi, koji se sada napokon dešava", dodao je.

Akvizicije OTP-a su doprinele da akcije banke prošlog meseca dostignu desetogodišnji maksimum od 10.600 forinti (oko 34 evra). Akcije ove bankarske kuće su danas, na popodnevnom trgovanju u 14:39 časova na berzi u Budimpešti, ojačale za 1,0 posto na 9.990 forinti, dok su od početka godine u plusu za 19 procenata.

Tržišna kapitalizacija od 10,6 milijardi dolara, čini OTP banku najvećom kompanijom u Mađarskoj, navodi njujorška agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OTP najavljuje preuzimanje pet banaka

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Okt.2017, 07:57

BUDIMPEŠTA - Najveći mađarski komercijalni zajmodavac OTP banka planira preuzeti najmanje pet banaka u naredne dvije godine...Banka nastoji profitirati od vala integriranja koji je zahvatio financijsku industriju...Kako izvještava agencija "Bloomberg", OTP banka očekuje da će, nakon akvizicija,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.