OD 24. JANUARA U PROMETU NOVA KOVANICA OD DVA EVRA: Na njoj će biti utisnut dobro znani SIMBOL nemačkog naroda

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2023, 08:15

OD 24. JANUARA U PROMETU NOVA KOVANICA OD DVA EVRA: Na njoj će biti utisnut dobro znani SIMBOL nemačkog naroda

Kovanje je u punom jeku

Nova kovanica od dva evra sa motivom Elbfilharmonije izlazi 24. januara. Bundesbank je objavila kako bi do 30 miliona takvih kovanica trebalo biti pušteno u opticaj. u Hamburgu, a dizajnirao je umetnik Mihael Oto iz Rodenbaha.

- Elbfilharmonija nam je draga, i uskoro ćete moći plaćati sa njom - objavio je u sredu senator za finansije Hamburga Andreas Dresel (SPD) na svom Tviter nalogu. Kovanice će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se postupno puštati u opticaj kao deo uobičajenih gotovinskih potreba banaka i trgovaca, te će se stoga pre ili kasnije sve kovanice pojaviti u platnom prometu, prenose Nezavisne novine.

Nove kovanice predstavljaju početak puštanja u promet serije kovanica "Bundeslender II", u kojoj se svake godine odaje počast jednoj saveznoj zemlji izdavanjem kovanice od dva evra sa prepoznatljivim simbolom. Nova serija se posebno fokusira na kulturni identitet i regionalna obeležja pojedinih zemalja.

Dizajnirao je umetnik Mihael Oto iz Rodenbaha. Elbfilharmonija je koncertna dvorana i kulturni spomenik u Hamburgu, i površinom od 120.000 kvadratnih metara jedna je od najvećih nemačkih koncertnih dvorana, te 54. najviša građevina u Nemačkoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.