Izvor: S media, 17.Mar.2013, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBMANA KUPACA: Zadržali cene, a smanjili gramažu skoro svih namirnica

Manje krekera u pakovanju, izdignutije dno tegle da u nju stane manje sadržaja, uže kutije muslija koji isto izgledaju na rafovima, manje listića u rolnama toalet papira, više vazduha u kesicama sa grickalicama, sve manja pakovanja deterdženta koji može da opere istu količinu veša, samo su neki od primera kojima proizvođači pribegavaju u kriznim vremenima.

Kompanije su očito krenule od pretpostavke da potrošači burnije reaguju na poskupljenje nego na, ne toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vidljivu promenu gramaže. Pored toga, navodno su istraživanja pokazala da su nam sve malobrojnije porodice i da je sve veći broj jednočlanih domaćinstava, pa se stvorila potreba za manjim pakovanjima koja se ne uklapaju u tradicionalne kategorije.

Ipak, u najvećem broju slučajeva, smanjenje gramaže se dogodilo bez prethodnih obaveštenja ili promene prepoznatljive ambalaže.

EU je 2009. godine ukinula regulativu o standardnoj veličini pakovanja određenih namirnica. Ali, i obavezala prodavce da istaknu cenu po jedinici mere. Nešto slično postoji i kod nas, ali ne postoji akt koji propisuje obaveznu veličinu slova.

Važno je da cena bude vidljiva, ali ne i gramaža. Tako, inspektori mogu da kazne trgovce, ako ne istaknu cenu, ali ne i ako je ona nečitko napisana.

U Centru za zaštitu potrošača kažu da, iako nema prekršaja, marketinški trikovi mogu da se protumače kao obmana kupaca.

(Blic)

Foto: Ilustracija, Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Povezane vesti

OBMANA KUPACA: Zadržali cene, a smanjili gramažu skoro svih namirnica

Izvor: medio.rs, 18.Mar.2013, 00:41

Čokolada od sto grama, litar jogurta, pavlaka od 200 mililitara, špagete od 500 grama i kilogram hleba preko noći su zamenili 20 grama lakša čokolada i pavlaka, manje pakovanje špageta i pola kilograma lakši hleb.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.