Izvor: B92, 21.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O zakonu o obrazovanju u ponedeljak

Beograd -- Rasprava o izmenama Zakona o obrazovanju, koja je po hitnom postupku trebalo da se nađe na sednici Skupštine Srbije u petak, odložena je za ponedeljak.

Kao prva tačka poslednje sednice u redovnom prolećnom zasedanju Skupštine Srbije, naći će se izmene Zakona o obrazovanju. Iako je resorni ministar Ljiljana Čolić u petak bila u parlamentu, ona nije želela da daje izjave novinarima, uz objašnjenje da izlaganje prvo treba da čuju poslanici. Sa druge strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivši ministar Gašo Knežević ponovio je oštre kritike na račun predloženih izmena zakona i ocenio da će njihovo eventualno usvajanje imati ozbiljne posledice po decu, roditelje, nastavnike i državu. "Kada se radi o učenicima, kod njih će i dalje da opstane strah i mržnja prema školi, stvaraće se poslušnici. Kada se radi o roditeljima, i dalje će da plaćaju časove svojoj deci, koja u školi neće moći da na dobar način nauče predmete i dalje će morati da rade i da se svađaju sa njima, i dalje će se sami nervirati. Kada se radi o nastavnicima, oni će nešto dobiti, ali će mnogo više izgubiti. Izgubiće dignitet, kreativnost, počeće da ih kažnjavaju. Član 118 Zakona, počeće da ih kažnjavaju pedagoški savetnici. Dobiće mogućnost da i dalje daju privatne časove", kazao je Knežević.

Ukoliko Zakon o obrazovanju bude usvojen do kraja sledeće nedelje, njegova primena će početi od 1. septembra. Nakon usvajanja izmena Zakona predstoji veliki posao do početka naredne školske godine, a jedan od njih je i priprema i štampanje udžbenika. Direktor Zavoda za udžbenike Radoš Ljušić kaže da je najveći deo udžbenika spreman, osim onih čija izrada zavisi od toga hoće li skupština usvojiti predložene izmene.

Ljušić očekuje da skupština svojim radom doprinese da i ti udžbenici, za prvi, drugi i sedmi razred, budu gotovi na vreme: "Da mi koji budemo štampali udžbenike, ne moramo da zavisimo u poslednjem trenutku da li će neke izmene i dopune ovog ili nekog drugog zakona biti donete u poslednjem trenutku, pa da mi u poslednjem trenutku štampamo udžbenike, jer kada se nađemo u ovakvoj situaciji kao što je ova, niko ne može tako veliki broj udžbenika da odštampa kvalitetno. Recimo, mi moramo za mesec do mesec ipo dana da odštampamo milion iop udžbenika. To je pregolem posao. Da smo mi Nemci, da imamo tu nemačku grafičku industriju, teško da bismo uspeli da za tako kratko vreme odštampamo tako veliki broj udžbenika i da svi oni budu kvalitetni", kazao je Ljušić.

Predlogom izmena Zakona predviđeno je ukidanje devetogodišnje osnovne škole u tri ciklusa i vraćanje osmogodišnjeg školovanja u dva ciklusa po četiri godine, kojima će se od školske 2006/2007. godine priključiti nulti razred. Predviđeno je i ukidanje tri sadašnja saveta i formiranje jednog nacionalnog prosvetnog saveta, čije bi članove birala skupština Srbije. Izmenama se ukida i obaveza da na svakih pet godina profesori obnavljaju licencu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.