Nudio Todoriću spas, sad žari i pali Hrvatskom

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nudio Todoriću spas, sad žari i pali Hrvatskom

Kineski ulagač poznat po novčanoj ponudi Ivici Todoriću za spas Agrokora sada izaziva buru u Zadru zbog željenog ulaganja u Luku Zadar u kojoj već ima 24 odsto

Kompanija Luxury Real Estate kineskog investitora Đangsiong Hua sazvala je skupštinu za 31. avgust i predložila dokapitalizaciju u kojoj nije stajao poziv svim deoničarima za upis deonica, odnosno bili su isključeni iz prava prvenstva upisa.

To je diglo na noge male akcionare, koji su, zato što su izostavljeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podneli i kaznene prijave nadležnim institucijama u Hrvatskoj i Sloveniji s obzirom na to da je većinski vlasnik Luke Zadar Slovenac te su o svemu obavestili i kinesku ambasadu.

Do četvrtka će dnevni red biti izmenjen i pravo na upis novih deonica imaće svi deoničari koji će najverovatnije u roku od 15 dana imati vremena da to i učine. Namera kineskog ulagača nije bila izostaviti nekoga iz postupka nego se vodio činjenicom da trenutno ionako svi računaju na to da će on uložiti novac.

A novac je neophodan jer poslednje tri godine poslovanje je loše i ne mogu se ostvariti obaveze preuzete ugovorom o koncesiji datoj na 25 godina, u kojoj između ostalog stoji i ulaganje od 215 miliona kuna. Zato i namere kineskog ulagača, koji izgleda zasad jedini od postojećih deoničara ima novac, podržavaju i lokalna uprava i Županija. Planirani iznos dokapitalizacije je oko šest do osam milijuna evra.

Jasno je da kineski ulagač ima interese od tog ulaganja jer već godinama ulagači iz te zemlje govore kakve prednosti za njihov transport može imati luka na Jadranu.

Kako kaže predsednik Kinesko-jugoistočne evropske poslovne asocijacije (CSEBA) Mario Rendulić, to je svakako kraći put kineskog transporta za osam dana, a i manji trošak. Plan je, kaže, u luci pre svega uložiti u dizalice, gatere i skladište... Za ozbiljnije ulaganje trebaće i više novca, sigurno oko 100 miliona evra, no računa se da bi se u kasnijim fazama u projekte mogli uključiti i lokalni partneri.

Na primer, kroz plan gradnje hladnjače. Naglašava i da skrivenih namera ulaganja kineskih investitora nema. Hu, kao i svaki ulagač, želi dati novac kako bi se projekt razvio i tako i on kao ulagač zaradio i dobio povrat uloženog, a u nekim projektima i ne bi se zadržavao kao vlasnik. Kao što je, na primer, slučaj s hotelom u Pagu, u koji namerava da uloži 35 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.