Automatski stečaj za kilave firme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automatski stečaj za "kilave" firme

BEOGRAD - Novi zakon o stečaju omogućiće automatsko uvođenje stečaja za firme čiji su računi preko tri godine u blokadi i da dužnik pokrene stečaj zbog prezaduženosti, izjavio je autor zakona Luka Andrić.

On je u intervjuu agenciji Beta kazao da će novina u zakonu biti i stečaj sa unapred pripremljenim planom reorganizacije.

Stečaj kad već više nema izlaza

"Kada postoji unapred pripremljeni plan stečaj se značajno ubrzava i sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može da se završi za dva meseca. To liči na velike stečajeve koje smo mogli da vidimo u Americi, kod firmi Krajsler i Dženeral motors", kazao je Andrić, koji je i savetnik potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića.

To će omogućiti, kako je ocenio, blagovremeno pokretanje stečaja.

"U Srbiji je jedan od osnovnih problema kod stečaja što se ne pokreću blagovremeno. I poverioci i dužnici se stečaja plaše i žele da se pokrene kada bukvalno više nema izlaza. Tada je kasno i za reorganizaciju i druga rešenja, a bankrot je neminovan", istakao je Andrić.

Novina u zakonu, naveo je, trebalo bi da reši i stalni problem povećanja broja preduzeća koja su u blokadi više od 30 dana uvođenjem automatskog mehanizma pokretanja stečaja.

"Narodna banka Srbije će kada zakon stupi na snagu redovno obaveštavati trgovinske sudove o tome koje firme su u blokadi duže od tri godine. Sudovi po prijemu takvih obaveštenja veoma brzo pokreću stečajni postupak i daju priliku poveriocima da se jave", kazao je Andrić.

Poverioci, dodao je, tada imaju priliku da daju predujam za troškove i tada se stečaj provodi po redovnoj proceduri, a ukoliko se niko ne javi sud može da otvori i zatvori stečaj istog dana.

"Preduzeće se briše iz registra, prestaje da postoji, a ako ima neku imovinu ona prelazi u vlasništvo Republike Srbije", precizirao je Andrić.

Teret za privredni sistem

On je naveo da 20.000 preduzeća koja su u blokadi duže od 30 dana ispunjava uslove za stečaj prema starom i novom zakonu, a oko 6.500 preduzeća je u stečaju duže od tri godine.

Ta preduzeća predstavljaju teret za privredni sistem, ocenio je savetnik potpredsednika Vlade Srbije i dodao da je većina tih preduzeća osnovana bez namera da posluje, a oko polovine nema nikakvu imovinu ni zaposlene.

Andrić je kazao da je prosečno trajanje stečajnog postupka u Srbiji za privatna preduzeće od 18 do 24 meseca. "Očekuje se da će novi zakon omogućiti da se taj period skrati", naveo je on.

"Skupština bi trebalo da razmatra novi zakon o stečaju tokom septembra", kazao je Andrić i dodao da bi on, ukoliko bude usvojen u septembru, trebalo da počne da se primenjuje do kraja oktobra.

Savetnik potpredsednika Vlade Srbije Luka Andrić kazao je agenciji Beta da će za automatske stečajeve primena biti odložena tri meseca, tako da bi trebalo da se primenjuju početkom 2010. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.