Novi zakon o planiranju i izgradnji popravlja rejting Srbije

Izvor: Beta, 05.Avg.2014, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o planiranju i izgradnji popravlja rejting Srbije

BEOGRAD, 5. avgusta 2014. (Beta) - Srbija bi primenom novog zakona o planiranju i izgradnji mogla da sa 182. dospe na 64. mesto liste Svetske banke "Duing biznis" po brzini izdavanja gradjevinskih dozvola, izjavila je u utorak državna sekretarka Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

U ukupnom plasmanu na toj listi - po ukupnim uslovima poslovanja, Srbija bi primenom tog zakona, čije se usvajanje očekuje oko 1. septembra, mogla da sa sadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << 93. mesta dospe na 73. mesto, rekla je Mihajlovićeva u javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna zakona o planiranju i izgradnji u Privrednoj komori Srbije.

Aleksandra Damnjanović je navela da je simulacija parametara koje upotrebljava Svetska banka, a koju je koristilo Ministarstvo, pokazala da će se novim zakonom prosečno vreme za izdavanje gradjevinskih dozvola smanjiti sa sadašnjih 269 na 99 dana, od čega se 45 dana odnosi na upis prava svojine na nepokretnost.

Predstavljajući privrednicima nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, ona je kazala da je predvidjeno da se gradjevinska dozvola dobije za 28 dana.

Istakla je da je promena tog propisa uslov za povećanje ulaganja u Srbiju, jer su brzina i jednostavnost dobijanja dozvola jedan od prvih pokazatelja investicione klime u nekoj zemlji.

U prvoj grupi podzakonskih akata koji će biti usvojeni 15 dana nakon stupanja zakona na snagu, biće ona koja bliže uredjuju objedinjenu proceduru dobijanja gradjevinskih dozvola i sadržinu planske dokumentacije.

Ostali podzakonski akti, kako je dodala, biće doneti u roku od šest meseci od dana stupanja zakona na snagu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konačno će se graditi brže i jeftinije!

Izvor: Večernje novosti, 05.Avg.2014

NACRT izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđa jednostavniju i jeftiniju proceduru izdavanja građevinskih dozvola. To je procena ne samo predlagača, Ministarstva građevinarstva, već i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja. U NALED-u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.