Izvor: TvojPortal.com, 04.Dec.2011, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon: Banke više ne smeju da “kraduckaju“

/vesti online/ Od ponedeljka 5. decembra u primeni će biti zakon po kome će banke imati više obaveza, a klijenti više sigurnosti. Bankari više neće moći samovoljno da menjaju uslove, a kamate će biti vraćene na prvobitni nivo.

Samovolji bankara, navodno, došao je kraj
 

Svaki trošak koji banka zaračunava svojim klijentima, od narednog ponedeljka mora da bude bez skrivenih zamki u “sitnim slovima“. Kreditni dužnici će odahnuti, jer banke moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << i da spuste kamate na nivo iz prvog potpisanog ugovora. Većina korisnika usluga već su dobili obaveštenja da potpišu anekse ugovora, sa novim kamatama.

- Banke imaju obavezu da za sve kredite koji su ugovoreni pre 5. decembra, a po kojima obaveze dospevaju posle tog datuma, usklade ugovore u svim slučajevima kada oni sadrže promenljivu kamatnu stopu i elemente koji nisu ugovoreni u skladu sa ovim zakonom - objašnjava Mira Erić-Jović, viceguverner Narodne banke Srbije. - Nije tačno da svi ugovori koji sadrže promenljive kamate treba da budu pretočeni u ugovore sa fiksnom kamatom. Važno je samo da u aneksima, bude tačno prikazan obračun kamatne stope.
Opširnije

ekonomijaSrbijabankenovi zakonvece obavezeklijenti sigurniji

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Bolja zaštita klijenata banaka

Izvor: Beta, 04.Dec.2011

BEOGRAD, 4. decembra 2011. (Beta) - U Srbiji će u ponedeljak početi primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je donet kako bi se klijenti zaštitili od diskriminacije i obezbedio ravnopravan odnos ugovornih strana...Banke i lizing kompanije bile su dužne da pre početka primene...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.