Novi sporazum Srbije sa MMF privući će investitore

Izvor: Glas javnosti, Beta, 08.Feb.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sporazum Srbije sa MMF privući će investitore

BEOGRAD - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, DiB) ocenila je da bi se novim sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nastavila fiskalna disciplina i ojačalo poverenje investitora u srpsku privredu.

I u februarskom izveštaju DiB svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom za poslovanje, saopštila je bonitetna kuća Rating, zastupnik DiB za Srbiju.

Analitičari DiB navode da je MMF po završenoj šestoj reviziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ekonomskog programa Srbije u okviru stendbaj aranžmana iz maja 2009. saopštio da je ekonomski učinak u okviru aranžmana u potpunosti zadovoljavajući i da su svi kriterijumi ispunjeni.

Napomenuto je međutim da bi vlast u Srbiji trebalo da bude oprezna, s obzirom na to da su povećani rizici za makroekonomsku stabilnost, uključujući uticaje iz regiona i događaje na graničnim delovima zone evra.

DiB navodi da, kako postojeći aranžman sa Fondom ističe u februaru, vlada zbog predostrožnosti razmatra mogućnost traženja kredita od MMF-a u 2011. i ocenjuje da bi mogući novi sporazum doprineo jačanju poverenja ulagača u privredu Srbije.

U februarskom izveštaju DiB ističe se da je oporavak srpske privrede bio ubrzan tokom 2010. najviše zahvaljujući ekspanziji na sektorima finansijskog posredovanja, transporta, trgovine i ugostiteljstva.

Međutim, kako se dodaje, u poslednjem kvartalu 2010. zabeležen je pad spoljne tražnje i izvoza kao ključnih faktora ekonomskog oporavka.

Istovremeno je izostao veći podsticaj domaće tražnje zbog niskih zarada, pogoršanih uslova na tržištu rada, slabe dostupnosti kredita i čvršće monetarne politike.

Analitičari DiB takođe su ocenili da do sada NBS nije uspela da suzbije inflatorni pritisak, da je nestabilnost kursa i dalje velika, da su izgledi za dinar neizvesni i da slab priliv kapitala i neusklađenost privatnog sektora pogoduju daljoj depresijaciji dinara.

Rejting koji DiB dodeljuje određenoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Pokazatelji koje DiB koristi u određivaju rejtinga zemlje su politički rizik, poslovni rizik, makroekonomski rizik i spoljni rizik.

U regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija, a slede Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska, Makedonija i Grčka. Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina.

Međunarodna kompanija Dan i Bredstrit, sa sedištem u SAD, prva je i najveća bonitetna kuća na svetu, osnovana pre više od 160 godina.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.