Nova šansa za rafineriju

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova šansa za rafineriju

Smederevska skupština nije dala saglasnost za izgradnju te fabrike na obali Dunava, ali gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, najavljuje novu verziju ugovora

Smederevo – Smederevska skupština je u sredu uveče, posle tri godine političkog i zakonskog „ natezanja”, odbila saglasnost na tekst Ugovora o zakupu 113 hektara neuređenog zemljišta, u zaleđu Dunava, firmi „Komiko oil” za gradnju rafinerije.

Uprkos tome, tačka na ovu investiciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izgleda da nije stavljena, jer je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, najavio korekciju ugovora, koji je skupština odbila, i vraćanje na ponovno izjašnjavanje lokalnih odbornika.

Rasprava o rafineriji trajala je dva dana, a do samog izjašnjavanja bilo je neizvesno da li će skupština dati zeleno svetlo ovoj investiciji. Od 64 prisutna odbornika, njih 30 glasalo je za rafineriju, 20 je bilo protiv, četiri uzdržana, dok 10 odbornika nije glasalo.

Pored opozicije, koja se u startu deklarisala protiv naftnih postrojenja, „ ne” rafineriji rekao je i vladajući Pokret za Smederevo koji predvodi aktuelna zamenica gradonačelnika Jasna Avramović. Ova grupa građana imala je zamerke na tekst ugovora i zakonitost procedure i tražila je ponavljanje konkursa za izdavanje zemljišta.

Protivnici rafinerije najviše zamerki izneli su na račun predloženog ugovora koji, kako kažu, sadrži mnoge nedoumice. Zamereno je da ne postoje nikakve garancije da će „Komiko oil” zaista zaposliti 542 radnika, odnosno, da nije predviđen raskid ugovora u slučaju neispunjenja ove obaveze.

Činjenica da će investitor najpre ući u posed i uknjižiti se, a tek naknadno uplatiti zakup, takođe je bila nepremostiva prepreka za sve koji nisu podržali projekat. Sumnje u „Komiko oil” koji, kako se čulo za govornicom, ima dva radnika i neznatan osnivački kapital, pljuštale su sa svih strana.

Konkurs je namešten za „Komiko oil” i treba da se ponovi. To je beznačajna i minorna firma koja ne daje nikakve garancije i ne ispunjava uslove, a skupština neće da bude ćebence gradonačelniku da ga pokrije od nezakonitih radnji, izjavio je šef odbornika Pokreta za Smederevo Bogoljub Spasojević.

Slične optužbe stigle su i iz DSS-a, Koalicije za bolje Smederevo i smederevskih radikala. Interesantno je da je ekološki aspekt, svojevremeno glavni adut protiv rafinerije, skoro pao u senku zakonskih procedura koje su isplivale na površinu.

Ni SPS nije bezrezervno podržao ugovor koji se našao pred odbornicima. Ova stranka „mudro” je ćutala tokom rasprave i do kraja nije bilo izvesno kako će se izjasniti. Zamerke na račun procedure čule su se tek nakon sednice.

– Osećamo veliku odgovornost. Ovo je neopravdano dugo trajalo i zato smo kritikovali gradonačelnika. Znali smo da predstoji donošenje novog zakona i bilo je pametnije da smo sačekali, pa da onda uđemo u investiciju, ali DS, kao nosilac svega, želeo je da se sve brzo realizuje i zato smo zapadali u apsurdne situacije. Ipak smo podržali partnere u vlasti –izjavio je predsednik Skupštine Branče Stojanović iz SPS-a.

Argumenti prvog čoveka Smedereva, koji je gotovo čitav mandat posvetio ovoj investiciji, nisu bili dovoljni da se trogodišnja „saga” o rafineriji pozitivno okonča.

Iako je u sredu uveče izgledalo da je zauvek stavljena tačka na budućnost rafinerije na smederevskoj obali Dunava, juče je najavljena još jeda šansa ovoj investiciji.

– Nije stavljena tačka na oglas. Pokušaćemo u narednih mesec dana da s investitorom korigujemo ugovor i dobijemo naknadnu saglasnost u skupštini i u građevinskoj sezoni otpočnemo radove – kaže Predrag Umičević.

Nova verzija ugovora o zakupu zemljišta za rafineriju opet će se naći pred Gradskim većem, a ako ga ono verifikuje, očekuje se zakazivanje nove sednice Skupštine grada.

O. Milošević

objavljeno: 20.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.