Skupština nije odobrila zakup zemljišta za rafineriju

Izvor: Blic, 19.Jan.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština nije odobrila zakup zemljišta za rafineriju

Skupština Smedereva odbila je večeras da američko-holandskoj kompaniji Komiko oil izda u zakup na 99 godina 133 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije.

Na sednici oko 22 časa kada se glasalo bilo je prisutno 64 od 70 odbornika, a predsednik lokalnog parlamenta Branče Stojanović objavio je da Skupština nije dala saglasnost na tekst Ugovora o davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partije Srbije i Grupe građana "Pokret za Smederevo Jasne Avramović", koja je najavila da će se, ipak, pridružiti opoziciji u glasanju protiv rafinerije.

Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović iz Pokreta za Smederevo je ranije danas zatražila da se povuče ugovor sa Komiko oil jer smatra da je dvosmislen i da nije dobar za Smederevo.

"To je razlog što ne možemo da glasamo za ovakav ugovor o izdavanju u zakup građevinskog zemljišta", rekla je ona.

U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa građana "Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića".

Oni se svi protive izgradnji rafinerije ukazujući na problem zagađenja životne sredine.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević iz Demokratske stranke pozvao je odbornike da podrže ugovor o davanju u zakup zemljišta kompaniji Komiko oil za izgradnju rafinerije ističući da je to dobro za Smederevo i Srbiju.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji bi se proizvodilo gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko bi se ukazala potreba, prodavalo bi se i u Srbiji.

"Rafinerija nafte Smederevo" bi imala 550 zaposlenih što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.

Povezane vesti: NR Kina gradi kompleks rafinerija za 22 milijarde dolara Komiko oil ne odustaje od rafinerije u Smederevu Komiko oil na korak od gradnje rafinerije Vlada odlučuje o rafineriji Skupština daje u zakup plac za rafineriju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ništa od rafinerije u Smederevu

Izvor: RTS, 19.Jan.2012

Odbornici gradske skupštine u Smederevu odlučili su da ne daju saglasnost na tekst Ugovora za zakup 113 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije u tom gradu. ..Skupština Smedereva odbila je večeras da američko-holandskoj kompaniji "Komiko oil" izda u zakup na 99 godina 133 hektara...

Nastavak na RTS...

Smederevo za sada bez rafinerije

Izvor: B92, 19.Jan.2012

Smederevo -- Skupština Smedereva odbila je da američko-holandskoj kompaniji Komiko oil izda u zakup na 99 godina 133 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije...Investicija Komiko oila je odbijena pošto je na sednici u sredu uveče od ukupno 64 prisutna odbornika 30 glasalao za ugovor...

Nastavak na B92...

Rafinerija još čeka većinu

Izvor: Blic, 19.Jan.2012

SMEDEREVO - Maratonska sednica o tekstu ugovora za izdavanje zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu, započeta još prošle godine, juče je imala četvrti nastavak, ali se do zaključenja našeg izdanja još nije mogao naslutiti njen ishod. Ni vladajuća koalicija ni opozicija u Skupštini,...

Nastavak na Blic...

Ništa od rafinerije u Smederevu

Izvor: TvojPortal.com, 19.Jan.2012

/bizlife.rs/ Skupština Smedereva odbila je sinoć da američko-holandskoj kompaniji Komiko oil izda u zakup na 99 godina 133 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije. Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović iz Pokreta za Smederevo je ranije juče zatražila da se povuče ugovor sa...

Nastavak na TvojPortal.com...

Nova šansa za rafineriju

Izvor: Politika, 19.Jan.2012

Smederevska skupština nije dala saglasnost za izgradnju te fabrike na obali Dunava, ali gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, najavljuje novu verziju ugovora..Smederevo – Smederevska skupština je u sredu uveče, posle tri godine političkog i zakonskog „ natezanja”, odbila saglasnost na...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.