Norveški fond, najveći na svetu, pobegao iz ZTE

Izvor: B92, 07.Jan.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveški fond, najveći na svetu, pobegao iz ZTE

Oslo -- Najveći svetski suvereni fond, norveški javni penzioni fond, povukao se iz vlasništva kineskog proizvođača telekomunikacione opreme, kompanije ZTE.

Razlog za to je zabrinutost u vezi sa kurupcionaškim aferama koje potresaju kinesju firmu, saopštila je Centralna banka Norveške, koja upravlja fondom.

Odbor za etiku, koji savetuje norvešku centralnu banku o ulaganjima, saopštio je da se kompanija ZTE suočava sa optužbama za korupciju u 18 država i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ta grupacija jeste ili je bila pod istragom u 10 zemalja, prenosi agencija AFP.

"Odbor je zaključio da kompanija nije pokazala zadovoljavajući i efikasan način sprovođenja internih anti-korupcijskih procedura u svom poslovanju", navodi se u saopštenju tog tela.

Kao rezultat ovakvog nalaza, norveški fond, vredan 7,32 biliona kruna (820 milijardi dolara), prodao je ceo svoj vlasnički udeo u ZTE.

Prema poslednjim dostupnim podacima, fond je na kraju 2014. godine imao u vlasništvu 0,15 odsto kapitala kineske grupe, koji je vredeo 11,37 miliona dolara u to vreme.

Fond, koji poseduje akcije u više od 9.000 kompanija i kontroliše 1,3 odsto tržišne kapitalizacije u svetu, drži se strogih etičkih smernica koje ne dozvoljavaju da investira u grupacije optužene za ozbiljno kršenje ljudskih prava, dečiji rad ili ugrožavanje životne sredine, kao i u firme koje proizvode "posebno nehumano" naoružanje, i u duvanske kompanije, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gigantski norvešški penzioni fond povukao investicije iz kineske firme zbog korupcije

Izvor: Blic, 08.Jan.2016, 01:22

Norveški državni fond Global koji obezbeđuje sredstva za javne penzije i važi kao najveći svetski suvereni fond, povukao se iz vlasništva kineske kompanije ZTE, proizvođača telekomunikacione opreme, zbog zabrinutosti u vezi sa korupcionaškim aferama koje potresaju kinesku firmu, saopštila je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.