Norveška neće blokirati sudjelovanje Huaweija u gradnji mreže 5G

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Sep.2019, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška neće blokirati sudjelovanje Huaweija u gradnji mreže 5G

OSLO - Norveška ne planira blokirati sudjelovanje kineske kompanije Huawei Technologies u gradnji telekomunikacijske mreže 5G, izjavio je norveški ministar međunarodnog razvoja Nikolai Astrup.

Oslo bi zbog te odluke moglo imati problema u odnosima sa SAD-om, saveznikom u NATO-u koji je od Norvežana tražio da zabrani sudjelovanje kineske kompanije u izgradnji mreže 5G. U Washingtonu tvrde da bi Peking mogao upotrijebiti Huaweijevu opremu za špijunažu, što u kineskoj kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << opovrgavaju.

SAD je pozvao i druge zapadne zemlje da slijede njegov primjer i blokiraju sudjelovanje kineske tvrtke u uspostavi mreže 5G.

„O toj se opciji ne raspravlja. S kompanijama vodimo dobar dijalog o sigurnosti, a na njima je da odaberu dobavljače. U Norveškoj nismo zabranili nijednog dobavljača", naglasio je norveški ministar.

U siječnju je tadašnji norveški ministar pravosuđa Tor Mikkel Wara rekao da razmatraju zabranu Huaweija. "Kao i SAD i Britanija, strahujemo od špijunaže građana i dužnosnika u Norveškoj", kazao je tada Wara za Reuters.

Upitan hoće li možda poduzeti korake kako bi blokirali Huawei, odgovorio je potvrdno. "Da, razmatramo korake kakve su poduzele druge zemlje, to je dio razmatranja – koraci poduzeti u SAD-u i Britaniji", dodao je Wara, koji je naknadno podnio ostavku iz odvojenih razloga.

Telenor pregovara sa svima

Najveća norveška telekomunikacijska kompanija Telenor planira do kraja godine odabrati dobavljače 5G tehnologije u sklopu priprema za uspostavu komercijalnih mobilnih mreža nove generacije 2020.

„Razgovaramo sa svima, svi sudjeluju u postupku i vidjet ćemo koga ćemo na kraju odabrati", rekao je izvršni direktor Telenora Petter-Boerre Furberg.

"Nastavljamo dobar dijalog s vladom. Naš je postupak otvoren za sve partnere", naglasio je.

Upitan što će se dogoditi ako SAD uvrsti Telenor na crnu listu zbog korištenja Huaweijeve opreme, Furberg je odgovorio da je to "potpuno hipotetsko pitanje".

U Elverunu kompanija razvija pilot projekt mreže 5G, služeći se opremom švedskog Ericssona. U drugim projektima koristi kako Ericssonovu tako i Huaweijevu opremu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.