Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Normalizacija trgovine sa SAD donosi ogromno smanjenje carina

Beograd -- Odluka američke administracije da po ubrzanoj proceduri obnovi normalne trgovinske odnose sa Srbijom i Crnom Gorom i u Vašingtonu i Beogradu tumači se kao podrška demokratskim i ekonomskim reformama započetim u našoj zemlji. Normalni trgovinski odnosi obnovljeni su posle 12 godina, ukazom koji je potpisao američki državni sekretar Kolin Pauel, na sugestiju predsednika Džordža Buša, a odluka stupa na snagu u roku od 30 dana, odnosno do 1. decembra.

Boris Begović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpredsednik Centra za liberalno-demokratske studije kaže za Radio B92 da normalni trgovinski odnosi, ustvari podrazumevaju niske carinske stope. "Prosečna američka carinska stopa u tom režimu za nepoljoprivredne proizvode je svega 1,8 posto. Američko tržište je slobodno tržište", ističe Begović: "Recimo, u slučaju bakra, puna carinska stopa jeste 43%, a nova carinska stopa unutar režima normalnih trgovinskih odnosa je samo 3%. Šunka sa 20% ide na 3,2%, automobilske gume, sa 10% na 3%, tu je daleko manja razlika nego što je u slučaju bakra. Na primer sokovi su danas u režimu bescarinskom i ostaju na nula posto. U slučaju nekih proizvoda, postoji vrlo velika razlika, u slučaju drugih ta razlika nije toliko velika. Budući da svi sada pominju lovačke puške, u sadašnjem režimu carinska stopa američka je 65%, a u novom režimu je 2,6%", kazao je Begović.

Begović navodi da je u prošloj godini naš ukupan izvoz u Ameriku iznosio je svega 15 miliona dolara, a za vreme SFRJ, čak 400 do 500 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.