Niži rejting od Srbije ima samo BiH

Izvor: B92, 01.Jul.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niži rejting od Srbije ima samo BiH

Beograd -- Sve veća nemogućnost firmi i građana da otplaćaju kredite može uticati na kreditni rizik Srbije, navodi agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (D&B).

U julskom izveštaju D&B je zadržao Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Prema dvogodišnjoj prognozi D&B, ključni rizici u Srbiji potiču od kontinuiranih negativnih efekata ekonomske krize, jer će rast biti usporen ove i naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, i povećanja insolventnosti.

Precizira se da će povećanje nemogućnosti plaćanja smanjivati kapitalne resurse banaka i indirektno uticati na kreditni rizik zbog podjednake nezaštićenosti od devizne izloženosti firmi i građana.

Niži rejting od Srbije u regionu ima samo Bosna i Hercegovina sa rejtingom (DB6a). Najveći i dalje ima Slovenija (DB2c) a slede Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b).

D&B navodi da je oprezan regulatorni pristup postavio srpski bankarski sistem u jaku poziciju ali da pravila, poput visoke obavezne devizne rezerve koja bankama povećava troškove finansiranja, teraju privredu da pozajmljuje od stranih matičnih banaka.

Smanjenje obavezne rezerve banaka doprinelo bi limitiranju posredničke uloge stranih matičnih banaka i povećanju efikasnosti monetarne politike, navodi se u saopštenju. Time bi se pak povećala sposobnost banaka u zemlji da pozajmljuju, što bi pozitivno delovalo na sektor poslovanja.

D&B navodi da MMF u međuvremenu upozorava da mehanizmi restruktuisanja duga u zemlji nisu dovoljni da bi se izborili sa povećanim poremećajima uočenim kod privrednih subjekata.

MMF takođe ukazuje da je odluka NBS o ublažavanju pravila za podsticanje reprogramiranja duga obezbedila prostor za predah, ali da su neophodni dodatni podsticaji koji bi podržali proceduralna rešenja uz pojednostavljenje procesa aukcija i izvršnih postupaka.

Povećanjem opcionih mogućnosti za poverioce i dužnike poboljšala bi se likvidnost tržišta na srednji rok, ocenjuje MMF.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.