Niteks: Niko neće da šije

Izvor: S media, 28.Maj.2011, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niteks: Niko neće da šije

Samo 100 radnika „Niteksa“, koji je nedavno kupio „Beneton“, nije se prijavilo za socijalni program. Na spisku za dobrovoljni odlazak i sindikalni čelnici.

Od ukupno 653 zaposlena u niškoj tekstilnoj industriji „Niteks“, koju je nedavno kupila italijanska kompanija „Beneton“, na aukciji održanoj 13. maja u Beogradu, po početnoj ceni od 3.017.515 evra, do sada se za socijalni program prijavilo 553 tekstilaca.

Rok za upis nije baš fiksiran, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali će najverovatnije trajati do kraja juna.

- Kako sada stvari stoje, preostalih 100 radnika čeka test koji će sprovesti novi gazda, pa ako kojim slučajem ne prođu, tek onda će se i oni upisati na spisak za socijalni program, a dogovor je da to bude 300 evra po godini radnog staža - kaže predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Zoran Tošić, koji se i sam prijavio za odlazak posle 27 godina rada u ovom kolektivu.

Kako smo saznali, i čelnici ostalih fabričkih sindikata žele da odu sa pomenutom otpremninom. Aktivnosti u vezi sa socijalnim programom sprovode zajedno sindikati i Agencija za privatizaciju. Kada je reč o testiranju, „Beneton“ će za to najverovatnije da angažuje posebnu referentnu agenciju, koja će testirati ne samo pomenutih 100, već i sve ostale radnike koje će Italijani zapošljavati u naredne tri godine, a biće ih 2.700. Država svako novootvoreno radno mesto subvencioniše sa po 9.000 evra.

Beneton u Nišu počinje proizvodnju do 15. jula

Englezi hoće srpska odela!

"Beneton" kupio "Niteks"

Prema Tošićevim rečima, za sada još ne znaju na koji će se način obaviti testiranje i po kojim kriterijumima. Međutim, kako ističe direktor Kancelarije lokalnog ekonomskog razvoja Milan Ranđelović, neće tu biti nikakvih posebnih zahteva, već će se kroz najjednostavniju proceduru utvrđivati ko može da radi u novonastalim okolnostima i po novom programu.

- Jednostavno, sve oko socijalnog programa i samog testiranja biće fer i ne treba dizati nikakvu tenziju. Dakle, sve je na dobrovoljnoj osnovi - kaže Ranđelović.

Investicija 43 miliona evra

Sredinom juna „Beneton“ počinje rekonstrukciju dela pogona i ako sve bude kako treba, prva proizvodnja će početi u avgustu. Oni koji se odluče da ostanu, ako prođu test, radiće u potpuno novoj firmi. Ukupna vrednost ove investicije je 43 miliona evra, a plan je da godišnja proizvodnja iznosi 72 miliona evra i većina modnih proizvoda ići će na strana tržišta.

(novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.