Beneton kupio Niteks, radnici odoše

Izvor: B92, 28.Maj.2011, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beneton kupio Niteks, radnici odoše

Niš -- Od ukupno 653 zaposlena u niškoj tekstilnoj industriji Niteks, koju je nedavno kupio italijanski Beneton, do sada se za socijalni program prijavilo 553 radnika.

"Kako sada stvari stoje, preostalih 100 radnika čeka test koji će sprovesti novi gazda, pa ako kojim slučajem ne prođu, tek onda će se i oni upisati na spisak za socijalni program, a dogovor je da to bude 300 evra po godini radnog staža", kaže predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Zoran Tošić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tošić se, inače, i sam prijavio za odlazak posle 27 godina rada u ovom kolektivu a i čelnici ostalih fabričkih sindikata žele da odu sa pomenutom otpremninom.

INVESTICIJA 43 MILIONA EVRA

Beneton je Niteks kupio na aukciji održanoj 13. maja u Beogradu, po početnoj ceni od 3.017.515 evra. Sredinom juna počinje rekonstrukcija dela pogona i ako sve bude kako treba, prva proizvodnja će početi u avgustu. Oni koji se odluče da ostanu, ako prođu test, radiće u potpuno novoj firmi. Ukupna vrednost ove investicije je 43 miliona evra, a plan je da godišnja proizvodnja iznosi 72 miliona evra i većina modnih proizvoda ići će na strana tržišta.

Aktivnosti u vezi sa socijalnim programom sprovode zajedno sindikati i Agencija za privatizaciju. Rok za upis nije baš fiksiran, ali će najverovatnije trajati do kraja juna.

Kada je reč o testiranju, Beneton će za to najverovatnije da angažuje posebnu referentnu agenciju, koja će testirati ne samo pomenutih 100, već i sve ostale radnike koje će Italijani zapošljavati u naredne tri godine, a biće ih 2.700. Država svako novootvoreno radno mesto subvencioniše sa po 9.000 evra.

Prema Tošićevim rečima, za sada još ne znaju na koji će se način obaviti testiranje i po kojim kriterijumima. Međutim, kako ističe direktor Kancelarije lokalnog ekonomskog razvoja Milan Ranđelović, neće tu biti nikakvih posebnih zahteva, već će se kroz najjednostavniju proceduru utvrđivati ko može da radi u novonastalim okolnostima i po novom programu.

"Jednostavno, sve oko socijalnog programa i samog testiranja biće fer i ne treba dizati nikakvu tenziju. Dakle, sve je na dobrovoljnoj osnovi", kaže Ranđelović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niko neće da šije

Izvor: Capital.ba, 28.Maj.2011

BEOGRAD, Od ukupno 653 zaposlena u niškoj tekstilnoj industriji „Niteks“, koju je nedavno kupila italijanska kompanija „Beneton“, na aukciji održanoj 13. maja u Beogradu, po početnoj cijeni od 3.017.515 evra, do sada se za socijalni program prijavilo 553 tekstilaca. Rok za upis nije baš fiksiran,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.