Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od slovenačkih penzija

Uprkos obećanjima, do najavljenog sastanka nije došlo, pa će zakinuti penzioneri, po svemu sudeći, morati još koju godinu da sačekaju na prinadležnosti Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 21. juna – Iako je Marko Štrovs u ime slovenačkog Ministarstva za rad pre tri meseca dao reč da će lično i najkasnije do kraja juna ove godine sazvati sastanak stručnih timova iz dveju zemalja za sklapanje sporazuma o socijalnom osiguranju, što bi posledično značilo i isplatu penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakinutim slovenačkim osiguranicima iz Srbije, od sastanka, kako naš list saznaje – nema ništa. Državni sekretar je trenutno u nemilosti ovdašnje javnosti jer je bio promotor predloga kojim bi slovenački penzioneri "radili do groba", kako su to prokomentarisali mediji, posle čega je ministarka za rad Marjeta Cotman ekspresno povukla zakon iz procedure. Ne želeći da precizira hoće li sastanak na temu slovenačkih penzionera iz Srbije biti uopšte zakazan do kraja ove godine, Štrovs nas je uputio na glasnogovornicu Ministarstva rada Aleksandru Klinar.

Klinarova je potvrdila za "Politiku" da od sastanka u junu nema ništa, niti je termin uopšte planiran. Na osnovu ovog podatka možemo zaključiti da je Štrovs u martu samo "kupovao vreme" za račun Slovenije kada se u Srbiji podiglo nezadovoljstvo uz predloge o oštrijim diplomatskim i ekonomskim merama, pošto je naš list objavio da službena Ljubljana posle Bosne neće pristupiti potpisivanju sporazuma sa Srbijom već sa Argentinom, te da će srpski penzioneri, zbog velikih finansijskih obaveza Slovenije u vezi sa izgradnjom objekata i infrastrukture za predstojeće predsedavanje EU (u prvoj polovini 2008), morati da sačekaju na svoj novac bar još nekoliko godina, najmanje tri, a najviše sedam.

Slovenački organi ovakvo manevrisanje pravdaju podacima koji stižu iz Srbije, jer su oni "suviše fleksibilni". Kako nezvanično saznajemo, prema tom tumačenju broj slovenačkih penzionera "stalno varira" u Srbiji – od oko 6.700 do oko 10.000 pa sve do "nekoliko desetina hiljada". Ovakve procene slovenačka strana ne smatra osnovom za pristupanje poslu "koji ionako neće biti lak", jer Slovenija namerava da krene s taktikom "uzmi ili ostavi" pa će Srbiji ponuditi dogovor sličan onome postignutim sa Bosnom, koji je mnogo nepovoljniji od sporazuma što su ih pre 10 godina za svoje penzionere isposlovale Hrvatska i Makedonija.

U kancelariji slovenačke ombudsmanke saznajemo da se ministarka Cotman na sastanku, na kome je upitana zašto nije završen posao oko sklapanja sporazuma o socijalnom osiguranju sa svim bivšim jugoslovenskim republikama, požalila da njeno ministarstvo još nije dobilo precizan registar osiguranika – "od druge strane". A dok arhivi ne budu uređeni, spiskovi sravnjeni i brojke utvrđene – nema osnova za početak pregovora.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Ljubljani Goran Krajnović nije želeo da otkrije da li je imao kontakte sa slovenačkim organima u poslednja tri meseca, odnosno da li je ambasada konačno dobila podatke iz Srbije i učestvovala u njihovom prosleđivanju slovenačkim partnerima. Tako nismo uspeli da saznamo da li je srpska strana (konačno) Ljubljani dostavila traženi spisak zakinutih slovenačkih penzionera iz Srbije. Što se tiče konkretnih brojki, otpravnik poslova Krajnović nas je uputio da o tome pitamo u Fondu PIO Srbije, dodajući, međutim, da je srpska strana "odgovorila na zahtev Slovenije" i da posle toga "nema nikakvog odgovora" iz Ljubljane, čak ni o tome da su "podatke primili".

"Politika" je u Ministarstvu rada Slovenije dobila zvaničan odgovor da su "tokom poslednjih meseci sa srpskim organima razmenjene određene informacije značajne za sklapanje sporazuma i o aktuelnom unutrašnjem zakonodavstvu". Ukratko, Ljubljana potvrđuje da je podatke primila. Zašto onda pregovori ne počinju?

Na pitanje sadrže li pomenuti podaci, dostavljeni Sloveniji, i konkretne brojke, otpravnik Krajnović odgovara da nije ovlašćen da nam otkrije taj podatak, ali da su ga naše "novine već objavile" i da se treba obratiti organima u Srbiji, odnosno Fondu PIO Srbije. Na dilemu svedoči li zbrka oko broja srpskih penzionera u prilog tvrdnji slovenačke strane da srpski organi nemaju uređene arhive niti evidenciju, pa otuda "paušal" – otpravnik Krajnović podseća da su novinari jedno a diplomati drugo; stoga je najbolje da "Politika" napiše da "organi i institucije Srbije rade svoj posao", a ako to ne učini, otpravnik će reagovati preko Ministarstva spoljnih poslova ili Ministarstva rada.

Slovenački organi tvrde da ako se ovako nastavi, problematiku oštećenih srpskih penzionera neće rešiti ni poseta vicepremijera Srbije Sloveniji, najavljena za 26. avgust.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.