Niko neće kod njih: Kompanije traže jeftinu radnu snagu, za siću niko neće da radi

Izvor: B92, 24.Maj.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko neće kod njih: Kompanije traže jeftinu radnu snagu, za siću niko neće da radi

Trebinje -- Nezaposlenost u BiH uglavnom je smanjena zbog neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne zbog novootvorenih radnih mesta, pokazuje izveštaj Svetske banke.

Poslodavci u BiH se sve češće suočavaju sa nedostatkom kvalifikovanog kadra i masovnim odlaskom radne snage. Kompanije čiji je moto "jeftina radna snaga" preko noći ostaju bez radnika i sve teže dolaze do novih.

Primer za to je Trebinje, odakle je veliki broj radnika otišao u obližnji Dubrovnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u susednoj Hrvatskoj (EU), gde se za njih nude trostruko veće plate nego u Trebinju.

Ove podatke izneli su organizatori Međunarodne konferencije IFTDO, koja će se održati u junu.

Trend masovnijeg odlaska na privremeni rad u Hrvatsku počeo je prošle godine, a prema procenama, oko 1.500 Trebinjaca će u sezoni raditi na krajnjem jugu Hrvatske.

Građevinskim firmama u Trebinju već duže od osam meseci nedostaje desetine radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.