Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposlenost u zoni evra najviša za deset godina

Stopa nezaposlenosti u zoni evra je u julu dostigla desetogodišnji maksimum od 9,5 odsto, saopštila je danas agencija Evropske unije za statistiku (Evrostat).



Stopa nezaposlenosti u 16 članica Unije koje kao zajedničku valutu koriste evro je prošlog meseca, prema podacima Evrostata, bila najviša još od maja 1999, a broj ljudi bez posla je u odnosu na jun porastao za 167.000 na 15,09 miliona, preneo je Rojters. Julska nezaposlenost je bila u skladu sa očekivanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << analitičara, dok je u junu zabeležena stopa od 9,4 odsto.

"Čini se da će nezaposlenost u evro-zoni dodatno rasti i tako predstavljati ozbiljnu pretnju privrednom rastu na kratke i srednje staze", izjavio je ekonomista konsultantske firme "IHS global insajt" Hauard Arčer.

Rast stope nezaposlenosti je prošlog meseca bio najveći u krizom pogođenoj Irskoj, zatim u Španiji, gde je najviše stradao sektor građevinarstva, kao i u Francuskoj. Sa druge strane, u Belgiji je taj pokazatelj opao. U celoj Evropskoj uniji, koja ima 27 članica, nezaposlenost je u julu porasla na devet odsto sa junskih 8,9 odsto. Time što se broj lica bez posla u tom bloku država povećao za 225.000 na 21,79 miliona, saopštio je Evrostat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.