Nexe Grupa: Gubitak pet mil. evra

Izvor: B92, 01.Sep.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nexe Grupa: Gubitak pet mil. evra

Zagreb -- Nexe Grupa u prvom polugođu zabiležila je neto gubitak od 37,35 miliona kuna (oko 5 miliona evra), dok je u istom periodu lane ostvarila dobit od 91,99 miliona.

Uprava navodi da se smanjenje prodaje, pad cena dela asortimana, troškovi restrukturiranja, povećanje kamatnih stopa na finansijskom tržištu i uticaj valutnog rizika odrazio na lošiji poslovni rezultat grupe u prvoj polovini 2009. godine.

Ukupni prihodi u prvih šest meseci smanjeni 25 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto i iznose 669,67 miliona kuna, odnsono 91,4 miliona evra. Ostvareni poslovni prihodi manji su za 21 odsto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, a najvećim delom posledica su pada poslovnih aktivnosti, finansijske i ekonomske krize koja je u regiji najviše pogodila građevinski sektor i na njega vezane delatnosti.

U ukupnoj strukturi prodaje najveće smanjenje prihoda beleži se na tržištu BiH i Srbije koje čini oko 25 posto ukupnih prihoda, a u strukturi proizvoda najznačajniji pad ostvaren je u kamenim agregatima, cigli i crepu.

Istovremeno je prodaja betona dva odsto iznad prošlogodišnje. Značajno je smanjen i plasman proizvoda na tržišta Rumunije i Mađarske zbog depresijacije nacionalnih valuta što je značajno poskupelo izvoz u te zemlje iz RH, ali i Srbije, stoji u komentaru Uprave.

Ukupni rashodi smanjeni su za 12,49 odsto na 689,14 procenata. U strukturi ukupnih troškova pored smanjenja operativnih troškova koji prate smanjenje prihoda sa 22 odsto značajan uticaj imaju i troškovi sprovođenja restrukturiranja poslovanja kroz koje je smanjen ukupan broj zaposlenih u odnosu na početak 2009. godine za 404 radnika ili 9,65 posto.

Značajan utiecaj na ukupne troškove imaju i finansijski rashodi gde je najveći uticaj u ukupnoj strukturi depresijacija RSD u odnosu na EUR gde negativne kursne razlike iznose 19,5 miliona kuna (2,6 miliona evra), rast troškova finansiranja na svim tržištima gde posluju kompanije iz sustava Nexe grupe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.