Neviđeno od aprila 2022. godine: Bitkoin iznad 45.000 dolara

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 13:34

Neviđeno od aprila 2022. godine: Bitkoin iznad 45.000 dolara

Bitkoin je u utorak skočio iznad 45.000 dolara po prvi put od aprila 2022. godine.

Najveća svetska kriptovaluta započela je Novu godinu sa velikim udarom podstaknuta optimizmom oko mogućeg odobrenja promptnih bitkoin fondova kojima se trguje na berzi.

Bitkoin je dosegao 21-mesečni vrhunac od 45.532 dolara, nakon što je prošle godine porastao za 156 odsto u najvećem godišnjem učinku od 2020. Poslednji put je porastao za 2,5 odsto na 45.318 dolara, ali je i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daleko od rekordne visine od 69.000 dolara koju je dostigao u novembru 2021. godine, prenosi Seebiz.

Etirijum, novčić povezan sa "ethereum blockchain" mrežom, bio je 1,45 odsto viši na 2.386 dolara u utorak, nakon što je porastao za 91 odsto u 2023. godini.

Fokus ulagača bio je direktno na tome hoće li američko regulatorno telo za vrednosne papire uskoro odobriti spot Bitkoin ETF, što bi otvorilo tržište Bitkoina za još milione ulagača i privuklo milijarde ulaganja.

Komisija za vrednosne papire i berzu SAD-a odbila je više zahteva za pokretanje spot Bitkoin ETF-ova u poslednjih nekoliko godina, tvrdeći da je tržište kriptovaluta osetljivo na manipulaciju.

Poslednjih meseci, međutim, bilo je sve više znakova da su regulatori spremni da potpišu bar neke od 13 predloženih spot Bitkoin ETF-ova, uz očekivanja da će odluka verovatno pasti početkom januara.

"Reakcija na moguće odbijanje bila bi jasna i verovatno bi doživela trenutni pad", rekao je Kris Veston, vođa istraživanja u Peperstonu.

Rastuće opklade da će glavne centralne banke ove godine smanjiti kamatne stope takođe su bile dobre za kriptovalute, pomagajući da se otresu mračne situacije koja je vladala nad kripto-tržištima nakon kolapsa FTX-a i drugih neuspeha kripto-poslovanja 2022. godine.

"Kripto tržište će doživeti značajan rast ove godine, a ključni faktori uticaja su priliv investicijskih sredstava iz promptnih ETF-ova, prepolovljenje Bitkoina i popustljivija monetarna politika u Sjedinjenim Državama i širom sveta", rekao je Jupiter Ženg, partner likvidnih sredstava u HashKey Capitalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bitcoin probio barijeru od 45.000 dolara prvi put od aprila 2022. godine

Izvor: Piplmetar.rs, 03.Jan.2024, 02:30

Bitcoin je započeo Novu godinu sa spektakularnim rastom, probijajući barijeru od 45.000 dolara danas, prvi put od aprila 2022. godine. Najveća svetska kriptovaluta dobila je ovaj podsticaj zbog optimizma u vezi sa mogućim odobrenjem berzanskih fondova za spot-bitcoin.. Bitcoin je dosegao najviši...

Nastavak na Piplmetar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.