Izvor: Piplmetar.rs, 03.Jan.2024, 02:30

Bitcoin probio barijeru od 45.000 dolara prvi put od aprila 2022. godine

Bitcoin je započeo Novu godinu sa spektakularnim rastom, probijajući barijeru od 45.000 dolara danas, prvi put od aprila 2022. godine. Najveća svetska kriptovaluta dobila je ovaj podsticaj zbog optimizma u vezi sa mogućim odobrenjem berzanskih fondova za spot-bitcoin.
Bitcoin je dosegao najviši nivo u poslednjih 21 mesec, od 45.532 dolara, pokazujući značajan rast od 156% u protekloj godini – najjači skok od 2020. godine. Trenutno se trguje na nivou od 45.727 dolara, uz rast >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << od 3,5%, iako još uvek ne dostiže svoj najviši nivo od 69.000 dolara, postignut u novembru 2021. godine.
Ether, digitalni token povezan sa Ethereum blockchain mrežom, takođe je porastao, ostvarujući rast od 2,6% na 2.414 dolara u utorak. Performanse Etherea tokom protekle godine bile su impresivne, sa značajnim rastom od 91% u 2023. godini.
Poverenje u Bitcoin je vidljivo i na svetskim berzama U američkom pretržištu pre trgovanja zabeležen je skok akcija povezanih sa kriptovalutama, prateći blagi rast cena bitcoina. Kompanije kao što su Riot Platforms, Marathon Digital i CleanSpark ostvarile su dobitak od 11,3% do 14,8%. Slično njima, vodeći igrači poput američke kripto berze Coinbase zabeležili su rast od 6,3%, dok je softverska kompanija i investitor u bitcoin, MicroStrategy, dodala 9,4%.
Pažnja investitora sada je usmerena na moguće odobrenje berzanskog fonda za spot-bitcoin (ETF) od strane Uprave za hartije od vrednosti i berze SAD. Odobrenje ovakvog fonda moglo bi otvoriti tržište za milione novih investitora i privući milijarde dolara investicija, piše Reuters. SEC je prethodno odbio nekoliko zahteva za ove ETF-ove, izražavajući zabrinutost zbog ranjivosti tržišta na manipulaciju.

Reuters
Međutim, nedavni signali sugerišu na moguće odobrenje barem nekih od 13 predloženih spot-bitcoin ETF-ova, uz očekivanje da će odluka biti doneta početkom januara.
Prema rečima Chrisa Westona, šefa istraživanja u Pepperstone-u, moguće odbijanje bi imalo jasan i odmah vidljiv uticaj na tržište, izazivajući oštar pad.
S druge strane, ako vidimo odobrenje, očigledno pitanje je da li će izazvati prodaju nakon anticipacije ili će podstaći još jedan rast“, napisao je Weston.
Kriptovalute su takođe imale koristi od očekivanja da će glavne centralne banke smanjiti kamatne stope ove godine, što je pomoglo podizanju raspoloženja na kripto tržištima nakon propasti FTX i drugih neuspeha u kripto poslovanju tokom 2022. godine.
Kripto tržišta bi mogla produžiti svoje dobitke u 2024. godini, s obzirom da Bitcoin obično dobro performira tokom američkih izbornih godina, što se poklapa sa ciklusima “halvinga” bitcoina 2012., 2016. i 2020. godine, rekao je Markus Thielen, osnivač istraživačke firme za digitalne imovine 10x Research.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.